Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Επτά τροφές που κάνουν τα δόντια πιο λευκά

Με το πέρασμα των χρόνων, τα δόντια χάνουν τη λάμψη και το λευκό τους χρώμα. Οι παράγονται ποικίλουν. Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που αλλοιώνουν το χρώμα του σμάλτου, συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κακή στοματική υγιεινή είναι οι κυριότεροι.

Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους και προϊόντα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι μπορείτε να κάνετε τα δόντια σας πιο λεύκα εντάσσοντας κάποια συγκεκριμένα φρούτα, λαχανικά και άλλες τροφές στο διατροφολόγιό σας.  Ας δούμε παρακάτω ποια είναι αυτά.

Μήλο

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία το 2013, το μήλο αυξάνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο καθαρίζει τα δόντια και συμβάλλει στην απομάκρυνση λεκέδων. Επίσης, το μήλο περιέχει ένα συγκεκριμένο οξύ, γνωστό και ως μηλικό οξύ το οποίο χρησιμοποιείται ως συστατικό και σε κάποιες οδοντόκρεμες.

Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, μία ένωση με αντιφλεγμονώδεις και καθαριστικές ιδιότητες.

Μπρόκολο

 Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο στόμα. Επίσης, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε σίδηρο οποίος δημιουργεί στα δόντια έναν τοίχο προστασίας από τα οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο.

Σταφίδες

Πολλοί πιστεύουν ότι οι σταφίφες καταστρέφουν τα δόντια λόγω της γλυκύτητας και της κολλώδης υφή τους, στην πραγματικότητα όμως τα προστατεύουν. Το μάσημα σταφίδων διεγείρει το σάλιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης πλάκας και λεκέδων εξουδετερώνοντας το όξινο περιβάλλον που δημιουργείται από άλλα τρόφιμα και βακτήρια στο στόμα σας.

Φράουλες

Όπως τα μήλα, έτσι και οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ που είναι πολύ ωφέλιμο για τα δόντια. Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχουν οι φράουλες, συμβάλλει στην πρόληψη φλεγμονής των ουλών.

Τυρί

Το τυρί είναι πηγή θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, το φώσφορο και οι πρωτεΐνες, όλα σημαντικά για την προστασία του σμάλτου των δοντιών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οδοντιάτρων, το τυρί περιέχει γαλακτικό οξύ το οποίο είναι ιδιαίτερα προστατευτικό έναντι της τερηδόνας.

Νερό

Καταναλώνοντας αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παράγεται ακόμα περισσότερο σάλιο το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του λευκού χρώματος των δοντιών. Η κατανάλωση νερού μετά το γεύμα, βοηθά επίσης να απομακρύνεται υπολείμματα τροφίμων από τα δόντια.

Πηγή: eatingwell.com


Πηγή