Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πεπτίδια: Το πιο hot right now αντιγηραντικό συστατικό (+10 προϊόντα για να διαλέξεις)

Πάντα ήμουν ένα κορίτσι που λάτρευε το μακιγιάζ. Από μικρή θυμάμαι να παρακολουθώ τη μαμά μου να βάφεται, να «βουτάω» τα κραγιόν της και να πειραματίζομαι κι εγώ με το μακιγιάζ μου. Όταν την έβλεπα να βάζει τις κρέμες της δεν έδινα και ιδιαίτερη σημασία.

Μέχρι που… κι εγώ μπήκα στον χώρο της ομορφιάς και τον αγάπησα. Ακόμα περισσότερο αγάπησα τον κόσμο του skincare, όμως, και τα χιλιάδες συστατικά για λάμψη, ενυδάτωση, σύσφιξη, αντιγήρανση που ξεπηδούν κάθε τρεις και λίγο στην αγορά.

Αυτά τα προϊόντα με πεπτίδια θα επαναφέρουν τη χαμένη λάμψη στην επιδερμίδα σου

Η νέα μου εμμονή; Τα πεπτίδια!

Τι είναι τα πεπτίδια

Τα πεπτίδια είναι ένα super δραστικό αντιγηραντικό συστατικό, το οποίο συγχρόνως έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Για την ακρίβεια, τα πεπτίδια, που ονομάζονται επίσης πολυπεπτίδια, είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων, οι οποίες αποτελούν δομικά συστατικά πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη στο δέρμα. Τα πεπτίδια είναι απαραίτητα στη δομή της επιδερμίδας και υπάρχουν φυσικά στα κύτταρά μας, στον οργανισμό μας.

Απλώς, με το πέρασμα των ετών και σιγά-σιγά μειώνονται, με αποτέλεσμα να επέρχεται η χαλάρωση και οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

via GIPHY

Τα οφέλη των πεπτιδίων στην επιδερμίδα

Τα πεπτίδια έχουν τεράστια οφέλη στην επιδερμίδα. Η βασική τους δράση είναι αντιγηραντική. Έχουν, ωστόσο, και αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και ενυδατικές ιδιότητες, ενώ συγχρόνως «μάχονται» τις πανάδες.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζεις είναι πως- λόγω του μικρού μοριακού τους βάρους- τα πεπτίδια έχουν την ικανότητα να διεισδύουν πολύ εύκολα στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας. Τι κάνουν, λοιπόν, αφού έρθουν σε επαφή με το δέρμα;

Αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ μειώνουν συγχρόνως τη διάσπασή του στο δέρμα. Έτσι, μειώνουν και τις ρυτίδες που ήδη έχουν δημιουργηθεί, ενώ βελτιώνουν και την υφή της επιδερμίδας. Ενισχύουν, επίσης, τη δομή του δέρματος, την ενυδάτωσή του, μειώνουν τη φλεγμονή και δημιουργούν μια ομοιομορφία στον τόνο της επιδερμίδας.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Skincare.com by L’Oréal (@skincare)

Με λίγα λόγια, εντάσσοντας στη ρουτίνα ομορφιάς σου τα πεπτίδια, θα δεις το δέρμα σου να ανακτά την ελαστικότητα και σφριγηλότητά του και τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες… να φεύγουν σιγά-σιγά.

Α! Δεν σου είπα και το καλύτερο. Τα πεπτίδια δεν ερεθίζουν- σε καμία περίπτωση- την επιδερμίδα του προσώπου, όπως κάνει η ρετινόλη κάποιες φορές, ενώ είναι ιδανικά για κάθε τύπο δέρματος. Άρα, αν έχεις ευαίσθητο δέρμα… go for peptides, girl!

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα πεπτίδια στη skincare routine σου

Τα πεπτίδια θα τα βρεις σε πληθώρα skincare προϊόντων. Καθαριστικά προσώπου, serums, ενυδατικές κρέμες και μάσκες ομορφιάς τα περιέχουν ως συστατικό τους και κάνουν… θαύματα.

Στην gallery σού έχω βρει τα πιο hot skincare items της αγοράς με πεπτίδια, που αξίζουν μια θέση στην περιποίηση της επιδερμίδας σου.

Όσο για το combo με άλλα συστατικά που μπορείς να κάνεις; Τα πεπτίδια δεν αντιδρούν κάπως… περίεργα με άλλα συστατικά. Είναι safe με όποιον συνδυασμό κι αν κάνεις. Δοκίμασε, όμως, στην πρωινή ρουτίνα σου να τα συνδυάσεις με βιταμίνη C. Θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή κολλαγόνου.

Αν θες, συνδύασέ τα στη βραδινή ρουτίνα σου με ρετινόλη. Εκεί να δεις σύσφιξη στο δέρμα σου. Δεν θα το πιστεύεις!

 Cover photo: freepik.com




Πηγή