Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Καλοκαίρι με παιδιά χωρίς κλάματα, σημάδια και πληγές… γίνεται;

; Διότι είτε ζεις στην πόλη είτε στην επαρχία, το σίγουρο είναι πως καλοκαίρι και παιχνίδι είναι συνώνυμα για τα μικρά μας τα οποία θέλουν να βρίσκονται από το πρωί μέχρι το βράδυ εκτός σπιτιού για να παίζουν. Και όταν το πρόγραμμά μας, μας επιτρέπει να πάμε οικογενειακώς στο πάρκο, την πλατεία, τη θάλασσα ή την παιδική χαρά, τότε τα πόδια τους παίρνουν «φωτιά» και αρχίζουν να τρέχουν δεξιά και αριστερά γεμάτα ενθουσιασμό.

Από το μενού -και δη της παιδικής χαράς- δεν απουσιάζουν συχνά τα σπρωξίματα, τα σκαρφαλώματα και οι φωνές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, αρκούν ελάχιστα μόλις λεπτά για να ακούσουμε τα κλάματα του μικρού μας το οποίο -προφανώς- σκόνταψε, έπεσε, χτύπησε και… πανικοβλήθηκε στο θέαμα της πληγής που έκανε τους αγκώνες του να ματώσουν.

Όσο προσεκτικές και αν είμαστε, κάποια πράγματα φαντάζουν αναπόφευκτα το καλοκαίρι, ειδικότερα αν έχεις μικρά παιδιά τα οποία είναι ολίγον τι πιο ζωηρά από τα υπόλοιπα ή απλώς, θέλουν να παίζουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο -όπως, άλλωστε, πρέπει να κάνει κάθε παιδί!

Το παιδικό παιχνίδι όμως, και δη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού -δηλαδή, της εποχής που το σπίτι… δεν μας κρατά- θέλει τις μανούλες πλήρως εξοπλισμένες με υπομονή αλλά και το κατάλληλο kit. Στη δίκη μου περίπτωση, η πρώτη οικογενειακή εξόρμηση του φετινού καλοκαιριού κατέληξε σε εσπευσμένη αναζήτηση φαρμακείου λόγω ενός μικρού τραυματισμού. Διότι σε ό,τι αφορά στα παιδιά, δεν μπορούμε να παίζουμε, ακόμη και όταν έχουμε να κάνουμε με μικρές πληγές στα πόδια και τα χέρια.

Όταν η προετοιμασία κάνει τη διαφορά

Το περιστατικό αυτό στάθηκε η αφορμή για να γίνω περισσότερο προνοητική σχετικά με τις καλοκαιρινές βόλτες με τα παιδιά όπου, όπως γνωρίζεις, όλα «παίζουν». Έκτοτε στο backpack μου ή την τσάντα θαλάσσης μου, βρίσκονται τα απαραίτητα items για να αισθάνομαι σίγουρη πως μπορώ να αναλάβω μόνη μου την υπόθεση… γρατζουνισμένο γόνατο -και να μην χρειαστεί να τρέξω στο πλησιέστερο φαρμακείο ή ιατρικό κέντρο. Θα καθαρίσω την πληγή με το κατάλληλο αντισηπτικό σπρέι, θα τοποθετήσω το κατάλληλο -και δη αδιάβροχο- επίθεμα, προκειμένου να κρατήσω τα μικρόβια μακριά και φυσικά, δεν θα παραλείψω να χρησιμοποιήσω μία κρέμα για να επουλώσω την πληγή.

hansaplast 12

Το τρίτο από τα τρία αυτά απαραίτητα για την περιποίηση των πληγών βήματα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και σίγουρα, εκείνο το οποίο συχνά παραλείπουμε. Και είναι σημαντικό διότι με το κατάλληλο προϊόν, μπορούμε σήμερα να κάνουμε την πληγή να επουλωθεί έως και δύο φορές πιο γρήγορα (σε σύγκριση με μία απεριποίητη πληγή) και κυρίως, να μην αφήσει σημάδια στο δερματάκι του παιδιού. Θα τη βάλεις, λοιπόν, στο σημείο του μικροτραυματισμού μέχρι το τραύμα να επουλωθεί πλήρως και δε θα σχηματιστεί το επίπονο κάκαδο που πολύ συχνά ματώνει και θα είσαι σίγουρη πως αυτό το καλοκαίρι δεν θα αφήσει… τα σημάδια του!

Όπως φαίνεται, λοιπόν, καλοκαίρι δίχως σημάδια… γίνεται. Το ίδιο, βέβαια, δεν ισχύει για τα κλάματα και τις πληγές. Διότι όπου υπάρχει παιχνίδι, τρέξιμο και ενθουσιασμός, συνήθως υπάρχει και ένα παιδάκι που θα σκοντάψει και θα πέσει, που θα γρατζουνίσει τα χέρια και τα γόνατά του, που θα αρχίσει να κλαίει γοερά στη μέση της παιδικής χαράς ή της παραλίας (ακόμη και αν το βλέμμα σου και η προσοχή σου είναι πάνω του) και θα σε κάνει να πανικοβληθείς για μερικά δευτερόλεπτα. To «κλειδί» για να είσαι λίγο πιο ήρεμη στην επόμενη εξόρμησή σου με τα παιδιά εκτός ή εντός πόλης, είναι να υιοθετήσεις μία ρουτίνα περιποίησης που μπορεί να σου εγγυηθεί πως δεν θα ανησυχείς για τίποτε άλλο πέρα από… την γκρίνια των μικρών σου.

Τρία βήματα, λοιπόν, αρκούν για να περιποιηθείς μόνη σου κάθε μικροτραυματισμό, όπου και αν βρίσκεσαι -με την κρεμούλα για την επούλωση να αποτελεί σίγουρα «must».

hansaplast 13

Αυτός είναι ο λόγος που το Hansaplast kit περιποίησης πληγών βρίσκεται πάντα στη δική μου τσάντα. Με ένα ειδικό σπρέι καθαρισμού πληγών για να προλαβαίνω τη μόλυνση, επιθέματα για να καλύπτω το τραύμα και να κρατώ μακριά τα μικρόβια και τη νέα -και δη αγαπημένη μου- κρέμα επούλωσης πληγών για να «κλείνει» γρήγορα το τραύμα και να μην αφήνει (και άλλες) ουλές στο δέρμα του, είμαι «καλυμμένη» -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα σημάδια. Όσο για τα κλάματα, έχω «οπλιστεί» και φέτος με υπομονή, διότι καλοκαίρι δίχως ατελείωτο παιχνίδι δεν γίνεται -και όσο προσεκτική και αν είμαι, έχω διαπιστώσει ήδη πως οι γρατζουνιές είναι μάλλον αναπόφευκτες!


Πηγή