Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και πώς μεταδίδεται στα βρέφη

Οι σταφυλόκοκκοι αποτελούν συχνό αίτιο πυογόνων λοιμώξεων στα βρέφη και τα παιδιά. Είναι θετικοί κατά Gram κόκκοι, αερόβιοι ή προαιρετικά αναερόβιοι. Τα στελέχη ταξινομούνται ως χρυσίζων (παθογόνος) σταφυλόκοκκος (S.Aureus), ως επιδερμικός σταφυλόκοκκος (S.Epidermis) και ως σαπροφυτικός σταφυλόκοκκος ( S.Saprophyticus).

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος αποτελεί μέλος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου και βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος της μύτης και στις υγραινόμενες περιοχές του σώματος, στο 30% περίπου των ασυμπτωματικών ατόμων.

Υπολογίζεται ότι 20% του υγιούς πληθυσμού έχει μόνιμη φορεία του ιού, 60% διαλείπουσα και περίπου 20% δεν αποικίζεται.

Η συχνότερη εστία αποικισμού από σταφυλόκοκκο είναι η πρόσθια ρινική κοιλότητα, παρόλα αυτά ο σταφυλόκοκκος μπορεί να απομονωθεί και από άλλες περιοχές του δέρματος. Πρόσφατη μελέτη σε συγγενείς ασθενών με δερματική λοίμωξη από σταφυλόκκοκο έδειξε ότι η βουβωνική περιοχή αποικίζεται σχεδόν όσο συχνά αποικίζεται και η ρινική κοιλότητα.

Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να προκαλέσει δερματική λοίμωξη όταν το δερματάκι του παιδιού είναι τραυματισμένο π.χ. από γρατζουνιές ή τσιμπήματα από έντομα ή όταν έχουν έκζεμα και το δέρμα του είναι ευαίσθητο,ξηρό και τραυματισμένο από το ξύσιμο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτός, καθώς το παιδί βγάζει σπυράκια με πύον ενώ το δέρμα φαίνεται κόκκινο, είναι πρησμένο και πονάει. Εκείνο που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι να έχει το μωρό καθαρή και ενυδατωμένη επιδερμίδα, τα νύχια του να είναι καθαρά και κομμένα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει, επιπλέον, να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους.

Θεραπεία
Εάν η δερματική βλάβη είναι μικρή, αρκεί η τοπική εφαρμογή αντιβιοτικής κρέμας . Εάν όμως οι βλάβες είναι πολλές, μεγάλες και διάσπαρτες στο σώμα του παιδιού πρέπει να ληφθεί αντιβίωση από το στόμα. Σε περίπτωση που η δερματική βλάβη έχει πολύ πύον, ίσως χρειαστεί διάνοιξη ενώ αν το παιδί έχει και πυρετό, ίσως χρειαστεί νοσηλεία.

Και μην ξεχνάτε ότι ο παιδίατρός σας είναι αυτός που θα σας δώσει  τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσετε το σταφυλόκκοκο.


Πηγή