Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Κούραση vs ερωτική επαφή – Συμβουλές για γονείς

«Και πως είναι η σεξουαλική σας ζωή;» ρωτάω τα ζευγάρια με παιδιά που έρχονται στο γραφείο. Δυστυχώς, τα πιο πολλά, χαμογελούν αμήχανα, κατεβάζουν τα μάτια ή κοιτάζουν ο ένας τον άλλον με ένα βλέμμα «συμπόνιας»… «Καταλαβαίνετε, με τα παιδιά και τις ευθύνες της καθημερινότητας δεν υπάρχει ο χρόνος… είναι και η κούραση!»

Ναι, καταλαβαίνω πως η γονεϊκή ζωή δεν είναι και η πιο εύκολη, τουλάχιστον σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα του ζευγαριού, όταν όμως το ζευγάρι δεν έχει οριοθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα. Θα σκεφτείτε «μα καλά, μιλάς με μία τόσο αυστηρή λέξη – την οριοθέτηση – για το σεξ, για την ερωτική ζωή που είναι τόσο συντροφική και τρυφερή;» Ναι, βάζω την λέξη οριοθέτηση γιατί εκεί ακριβώς είναι τι κλειδί!

Οριοθέτηση σημαίνει πως βάζω όριο στον εαυτό μου, ασχέτως αν φαίνεται πως το θέτω στον άλλον. Θα έχετε βαρεθεί να το ακούτε ή μάλλον να το διαβάζετε από εμένα. Και όμως, εξαρτάται από εμάς τους δύο στο πως θα οριοθετηθούμε για να συνεχίσουμε να έχουμε και να απολαμβάνουμε την ερωτική μας ζωή.

Αναφέρω κάποιους τρόπους για παραδείγματα και ο καθένας μπορεί να δει τι του ταιριάζει καλύτερα ή να σκεφτεί και άλλους πιθανούς τρόπους για να αποβάλλει την δικαιολογία της κούρασης ως προς την …ξεχασμένη ερωτική ζωή του ζευγαριού!

  1. Πρόγραμμα στα παιδιά σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες, το σχολείο, το διάβασμα
  2. Σταθερή ώρα ύπνου των παιδιών που δεν θα «ξεχειλώνει» εύκολα, εκτός από ειδικές περιπτώσεις
  3. Θέτουμε προτεραιότητες – αν περιμένω για παράδειγμα να τελειώσω όλες τις δουλειές του σπιτιού, να ασχοληθώ με τα παιδιά και ότι τα αφορά, να τα πλύνω, να τα βάλω για ύπνο, να μαγειρέψω και για την επόμενη μέρα… τότε δεν πρόκειται να κάνω ποτέ πια σεξ!
  4. Το σεξ δεν θέλει ειδικές συνθήκες. Ναι, μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σε οποιοδήποτε χώρο – φτάνει να μην είναι άλλοι παρόντες!
  5. Το σεξ θέλει αυτοδιάθεση και …παιχνίδι!
  6. Ασφαλώς και θα είστε κουρασμένοι αρκετές φορές, τόσο που δεν θα βλέπετε την ώρα να οριζοντιωθείτε στο κρεβάτι σας. Δεν ισχύει όμως αυτό κάθε μέρα…
  7. Ξαπλώνουμε λίγο πιο νωρίς στο κρεβάτι μας, αγκαλιαζόμαστε και συνήθως η σωματική αυτή επαφή – όχι κάθε φορά – θα μας «ξυπνήσει» από το λήθαργο και θα διώξει την κούραση μακριά!
  8. Κάνουμε μαζί ένα χαλαρωτικό ντουζάκι και ότι προκύψει! Το ντους πραγματικά μας ξεκουράζει και είναι σαν να παίρνει κιλά κούρασης από πάνω μας…
  9. Αντί να αναφερόμαστε στην φτωχή σεξουαλική μας ζωή κάνοντας παράπονα ο ένας στον άλλον, ας περάσουμε στην πράξη!
  10. Εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που θα είμαστε και πιο ξεκούραστοι ή μόνοι στο σπίτι!

Μην περιμένετε τις ιδανικές συνθήκες για να βρεθείτε με τον σύντροφό σας. Εκμεταλλευτείτε αυτές που υπάρχουν και προσαρμόστε τις στα μέτρα σας.

Άλλωστε το σεξ δεν είναι κάτι που θέλει ώρες και ειδική προετοιμασία για να γίνει, θέληση και όρεξη χρειάζεται μόνο και παιχνίδια, φλερτ στο ζευγάρι για να ανάψουν τα αίματα: μια πονηρή κλεφτή ματιά, μια κίνηση, μία χειρονομία… Η κούραση – το ξέρετε καλά άλλωστε – συνήθως είναι μία δικαιολογία τις περισσότερες φορές… 

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Πηγή