Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κράμπες στα πόδια στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Οι κράμπες στα πόδια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Συνήθως ξεκινούν το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το τρίτο τρίμηνο είναι ακόμα πιο έντοντες.

Τι προκαλεί τις κράμπες στην εγκυμοσύνη;

Οι ειδικοί δεν έχουν ξεκάθαρη απάντηση για αυτό, σύμφωνα με κάποιες θεωρίες ωστόσο οι κράμπες μπορεί να οφείλονται στην αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλεί συμπίεση των αιμορφόρων αγγείων στα πόδια και ενδεχομένως στην έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου ή την υπερβολική πρόσληψη φωσφόρου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε;

Ασκήσεις
Ξαπλώστε και τεντώστε τα πόδια σας, ανοίξτε καλά τα πέλματα κι έπειτα επαναφέρετέ τα στην κανονική τους θέση. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση για μερικές φορές πριν τον ύπνο.

Μασάζ
Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει απαλό μασάζ στα πόδια. Εάν ο πόνος γίνεται πιο ωστόσο, καλό είναι να το αποφύγετε. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε μία κρύα κομπρέσα στα πόδια σας.

Διατροφή
Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο, όπως είναι γιαούρτι ή μπανάνα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Εάν οι κράμπες στα πόδια είναι πολύ συχνές και ο πόνος είναι έντονος και επίμονος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι κράμπες και ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε κάποιον θρόμβο που χρήζει παρακολούθησης.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή