Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Μήπως έρχεται το μωρό; Ενδείξεις πρόωρου τοκετού (vid)

Πώς θα καταλάβετε ότι ο τοκετός αρχίζει και ότι πρόκειται για λάθος «συναγερμό

Η διαδικασία που οδηγεί στη γέννηση αποτελείται από μια σειρά αλληλεπιδράσεων μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου. Το σώμα του εμβρύου και το δικό σας ανταποκρίνονται το ένα στο άλλο για να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν βήμα βήμα, προσεκτικά, από το ένα στάδιο στο επόμενο.

Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου η μήτρα συσπάται ώστε να διασταλεί πλήρως ο τράχηλος. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εξώθηση του εμβρύου δια μέσου του γεννητικού σωλήνα και την έξοδό του. Το τρίο στάδιο αφορά την έξοδο του πλακούντα.

Η εμπειρία του τοκετού είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα και η εμπειρία που δοκιμάζει κάθε μωρό κατά τη γέννησή του είναι μοναδική. Μερικά μωρά χρειάζονται ώρες για να γεννηθούν ενώ άλλα γεννιούνται χωρίς δυσκολία. Υπάρχουν παιδιά που αργούν και άλλα που έρχονται πρόωρα.

Δεν γίνονται όλοι οι τοκετοί στην ώρα τους (μεταξύ 37ης και 41ης εβδομάδας μετά την τελευταία έμμηνο ρύση). Αν οι τακτικές συσπάσεις αρχίσουν πριν από την 37η εβδομάδα, έρχονται με ρυθμό έξι και πλέον την ώρα και δεν υποχωρούν αν ξαπλώσετε, μπορεί να πρόκειται για πρόωρο τοκετό.

Επειδή το μωρό δεν ειναι σε θέση να αντεπεξέλθει μόνο του στην περίπτωση του πρόωρου τοκετού, πρέπει να εξεταστείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Οι πρόωρες συσπάσεις μπορεί να γίνονται αισθητές με την ίδια ένταση με εκείνες του κανονικού τοκετού, πιθανόν γιατί δεν είναι αναμενόμενες. Μερικές γυναίκες τις αισθάνονται σαν επίμονο ή ρυθμικό πόνο στη μέση ή σαν πίεση στη λεκάνη. Άλλες αισθάνονται κράμπες αντίστοιχες της περιόδου ή τράβηγμα στη βουβωνική χώρα. Αυξανόμενες κολπικές εκκρίσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ο τράχηλος διαστέλλεται, ιδίως αν έχει και αίμα.

Πραγματικές ή ψευδείς ωδίνες; Πώς θα τις αναγνωρίσετε;

Οι ωδίνες είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να αντιληφθείτε πώς πρόκειται να γεννήσετε ή όχι.

Πραγματικές ωδίνες:

  • Οι συσπάσεις έχουν τακτικό ρυθμό – έρχονται κάθε πέντε λεπτά.
  • Οι συσπάσεις γίνονται προοδευτικά πιο ισχυρές.
  • Οι συσπάσεις δεν ελαττώνονται όταν περπατάτε ή ξεκουράζεστε.
  • Οι συσπάσεις μπορεί να συνοδεύονται από αιματηρή βλέννα.
  • Προοδευτική διαστολή τραχήλου.

Ψευδείς ωδίνες:

  • Οι συσπάσεις έχουν ακανόνιστο ρυθμό – έρχονται κάθε τρία λεπτά και ύστερα κάθε πέντε με δέκα λεπτά.
  • Δεν αυξάνεται η ένταση των συσπάσεων με την πάροδο της ώρας.
  • Οι συσπάσεις μπορεί να υποχωρήσουν όταν αλλάξετε δραστηριότητα ή θέση.
  • Οι συσπάσεις δε συνοδεύονται από την εμφάνιση βλέννας και αιμορραγίας.
  • Δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στον τράχηλο.

πηγή: αποσπάσματα από το βιβλίο «Η βίβλος της Εγκυμοσύνης» της Αν Ντινς


Πηγή