Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Μαγγάνιο: Τι προσφέρει στην εγκυμοσύνη και ποια η απαραίτητη ποσότητα;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική την περίοδο της εγκυμοσύνης. Από τη διατροφή της μέλλουσας μαμάς δεν πρέπει να λείπουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Το μαγγάνιο ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων. Αν και δεν είναι τόσο γνωστό όπως ο σίδηρος ή το μαγνήσιο, η επαρκής πρόσληψή του είναι σημαντική πόσο μάλλον την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωή σας, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία των οστών και των χόνδρων των αρθρώσεων. Επιπλέον, το μαγγάνιο προστατεύει τα κύτταρα και  ενεργοποιεί τα ένζυμα που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και της χοληστερόλης.

Πόσο μαγγάνιο χρειάζεστε;

Σύμφωνα με το babycenter.com, την περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει να καταναλώνει 2 milligrams (mg) μαγγανίου την ημέρα, ενώ μετά τον τοκετό και καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού, η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 2,6 milligrams (mg) την ημέρα.

Ποιες τροφές περιέχουν μαγγάνιο;

Το μαγγάνιο γενικά εμπεριέχεται σε προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια και το τσάι.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 30 γραμμάρια πεκάν περιέχουν 1,28 mg μαγγανίου
  • ½ φλιτζάνι καστανό ρύζι περιέχουν 1,07 mg μαγγανίου
  • 30 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν 0,77 mg μαγγανίου
  • 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης περιέχει 0,6 mg μαγγανίου
  • 30 γραμμάρια φιστίκια περιέχουν 0,55 mg μαγγανίου
  • ½ φλιτζάνι φασόλια περιέχουν 0,49 mg μαγγανίου
  • 235 ml πράσινο τσάι περιέχουν 0,41 mg μαγγανίου

Θα χρειαστείτε συμπλήρωμα;

Το πιθανότερο είναι όχι. Οι περισσότερες γυναίκες και την περίοδο της εγκυμοσύνης προσλαμβάνουν την ποσότητα μαγγανίου που χρειάζονται μέσα από τη διατροφή τους. Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η υπερβολική πρόσληψη μαγγανίου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.


Πηγή