Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μαμά έχεις πονοκέφαλο; Να πώς θα ανακουφιστείς

Οι πονοκέφαλοι είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι απευθύνονται στον γιατρό.

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να πυροδοτήσουν ένα πονοκέφαλο, όλοι όμως οφείλονται σε διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο.

Όταν ο πονοκέφαλος είναι περιστασιακός, σπάνια αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι όμως, δεν είναι φυσιολογικοί και συνήθως προκαλούνται από ημικρανία.

Πονοκέφαλος και ημικρανία – Ποια η διαφορά τους;

Η ημικρανία είναι κάτι περισσότερο από έντονος πονοκέφαλος. Είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου, που προκαλεί περιοδικές κρίσεις πονοκεφάλων και συνοδεύεται από ναυτία ή/και εμετό και ευαισθησία στο φως, στον ήχο ή στις οσμές. Η ημικρανία θεωρείται χρόνια πάθηση, όπως το άσθμα και η επιληψία.

Σε αντίθεση με τον πονοκέφαλο, η ημικρανία είναι ασθένεια και απαιτεί επιθετική θεραπεία, όπως οι άλλες χρόνιες διαταραχές.

Γιατί έχω πονοκέφαλο;

Η ουσιαστική αιτία του απλού πονοκέφαλου δηλαδή της κεφαλαλγίας τύπου τάσης είναι οι συσπάσεις και οι πιθανές θλάσεις στους 36 διαφορετικούς τύπους μυών της κεφαλής του αυχένα και των ώμων, τους οποίους χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για τη όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου.

Αυτοί με την σειρά τους στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο τα οποία τελικά αντιλαμβανόμαστε ως απλό πονοκέφαλο (κεφαλαλγία τύπου τάσης).

Επιπλέον λόγοι που προκαλούν πονοκέφαλο

Καπνιστά, τουρσιά, αποξηραμένα, παλαιωμένα τυριά

Η κατανάλωση τροφών όπως τα τυριά παλαίωσης, το σαλάμι και ο καπνιστός σολομός μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, καθώς περιέχουν θειώδη άλατα, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Αρώματα

Οι πιο κοινές μυρωδιές που προκαλούν πονοκεφάλους είναι αυτές της βενζίνης, του καπνού και των αρωμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οθόνη υπολογιστή

Το φως της οθόνης του τηλεφώνου ή του υπολογιστή ενεργοποιεί τον αμφιβληστροειδή και τα νεύρα που βρίσκονται πίσω από τα μάτια σας, που προκαλούν πονοκέφαλο.

ponokefalos mamas 2

Αφυδάτωση

Όταν ο οργανισμός χάνει σημαντική ποσότητα υγρών και ηλεκτρολυτών που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των λειτουργιών, προκαλείται στένωση των αιμοφόρων αγγείων και πόνος στο κεφάλι.

Πολύ σφιχτό χτένισμα

Τα χτενίσματα που τραβούν το τριχωτό της κεφαλής προκαλούν ένταση στο κρανίο. Πάνω από τις μισές γυναίκες ταλαιπωρούνται από κεφαλαλγία τάσης λόγω πολύ σφιχτού χτενίσματος, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Διακοπή καφεΐνης

Η διακοπή της καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης προκαλεί αλλαγές στη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, η απότομη διακοπή λήψης καφεΐνης αυξάνει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο στη μέση και εμπρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να ευθύνονται για τους πονοκέφαλους που αναφέρονται συχνά όταν υπάρχει στέρηση καφεΐνης

Πάγωμα εγκεφάλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει οξύ πόνο στο μέτωπο, όταν καταναλώνουν κάτι που είναι πολύ κρύο, όπως ένα παγωτό. Αυτό το «πάγωμα» στον εγκέφαλο οφείλεται στην ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας που διεγείρει τα νεύρα και προκαλεί ταχεία διαστολή και διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων. Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων ενεργοποιεί τους υποδοχείς του πόνου, μια διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνονται ουσίες γνωστές ως «προσταγλανδίνες». Αυτές αυξάνουν την ευαισθησία στον πόνο και προκαλούν φλεγμονή, ενώ αποστέλλουν σήματα μέσω του τριδύμου νεύρου στον εγκέφαλο για να τον προειδοποιήσουν για το πρόβλημα. Επειδή το τρίδυμο νεύρο είναι επίσης υπεύθυνο για την μεταφορά σημάτων για τον πόνο στο πρόσωπο, ο εγκέφαλος ερμηνεύει το σήμα του πόνου, ως προερχόμενο από το μέτωπο.

Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο με τη βοήθεια της λεβάντας

ponokefalos mamas 3

Είτε έχετε ημικρανίες είτε έναν έντονο πονοκέφαλο, μαζί με το παυσίπονο που θα πάρετε, μπορείτε να καταφύγετε και σε ορισμένους άλλους τρόπους για να ανακουφιστείτε.

Ξαπλώστε σε ήσυχο περιβάλλον και βάλτε στο μέτωπό σας ένα πανί, που έχετε βουτήξει σε δροσερό νερό και στο οποίο έχετε στάξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Φτιάξτε ένα πολύ δυνατό αφέψημα λεβάντας, στο οποίο θα βάλετε τρεις κουταλιές φύλλα του φυτού σε ένα φλιτζάνι νερό και θα το αφήσετε να βράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, θα στάξετε μερικές σταγόνες σε αυτό το αφέψημα σε ένα κύβο ζάχαρης και θα το βάλετε κάτω από τη γλώσσα σας και θα το αφήσετε να λιώσει.

Όπως είναι γνωστό, η λεβάντα έχει κατασταλτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις κρίσεις μιας ημικρανίας ή ενός έντονου πονοκεφάλου

Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν ή και να προλάβουν τον πονοκέφαλο

Αμύγδαλα

Το μαγνήσιο που περιέχουν τα αμύγδαλα, προστατεύει τον οργανισμό από τον πονοκέφαλο με την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Αν ταλαιπωρήστε συχνά από ημικρανίες, ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο όπως μπανάνες, αποξηραμένα βερίκοκα, αβοκάντο, αμύγδαλα, κάσιους, καφέ ρύζι και όσπρια.

Ψωμί ολικής αλέσεως

Μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες καταστρέφει τις αποθήκες γλυκογόνου που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί αύξηση της απώλειας υγρών από το σώμα και πιθανή αφυδάτωση, η οποία προκαλεί πονοκέφαλο. Βάλτε στη διατροφή σας τους καλούς υδατάνθρακες που περιέχονται στο ψωμί ολικής αλέσεως, το πλιγούρι, τα φρούτα και το γιαούρτι.


Πηγή