Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μαύρη γραμμή στην κοιλιά της εγκύου: Γιατί εμφανίζεται και πότε φεύγει

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας αλλάζει ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο.

Μήνα με το μήνα παρατηρείτε σημαντικές αλλαγές, που άλλες τις περιμένατε και άλλες όχι.Όπως για παράδειγμα την εμφάνιση μιας σκούρας καφέ γραμμής (ενίοτε και μαύρης) που ονομάζεται linea nigra.

Τι είναι η linea nigra;

Όλοι – μωρά, παιδιά, άντρες, γυναίκες – έχουν μια γραμμή που ονομάζεται linea alba (λευκή γραμμή) που εκτείνεται στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς, ανάμεσα στον αφαλό και την ηβική περιοχή. Είναι τόσο ανεπαίσθητη που μετά βίας μπορεί να τη διακρίνει κάποιος δια γυμνού οφθαλμού.

Όταν η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (χάρη στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων που παράγονται από τον πλακούντα), αυτή η γραμμή γίνεται πιο σκούρα και πιο εμφανής.

Η συγκεκριμένη γραμμή ονομάζεται linea nigra και περίπου το 75% των γυναικών το παρατηρούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Το χρώμα ή ο βαθμός μελάγχρωσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Πότε εμφανίζεται linea nigra;

Η μέλαινα γραμμή συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται κατά το δεύτερο τρίμηνο ή περίπου τον 5ο μήνα. Μπορεί να γίνει πιο σκούρα και να επεκταθεί καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με μαρτυρίες εγκύων, μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σε ορισμένες είχε φτάσει μέχρι την κορυφή της κοιλιάς τους.

Πότε φεύγει η linea nigra;

Συνήθως αρχίζει να ξεθωριάζει λίγο μετά τη γέννηση του μωρού – πιθανότατα μέσα σε λίγους μήνες. Εάν θηλάζετε, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, καθώς το σώμα σας εξακολουθεί να παράγει περισσότερες ορμόνες. Καθώς οι ορμόνες εξισορροπούνται, η μέλαινα γραμμή θα εξασθενίσει. Ωστόσο, εάν μείνετε ξανά έγκυος πιθανότατα θα εμφανιστεί.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από τη linea nigra νωρίτερα;

Δεν μπορείτε αλλά δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί ή να σας αγχώνει. Είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης και δείχνει όλα τα απίστευτα πράγματα που κάνει το σώμα σας εσωτερικά για να θρέψει και να φροντίσει το μωρό σας.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το έντονο χρώμα της γραμμής:

linea nigra stin egimosini2

Γάλα κουρκουμά

Ο κουρκουμάς βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Φτιάξτε μια πάστα από κουρκουμά και γάλα και μετά εφαρμόστε στη μαύρη γραμμή.. Αφήστε να δράσει για 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε.

Γάλα μαγνησίας

Με ένα βαμβάκι περάστε τη γραμμή με γάλα μαγνησίας πριν πάτε για ύπνο.

Μάσκα με μέλι και βρόμη

Το πλιγούρι βρόμης απολεπίζει και το μέλι έχει ειδικά ένζυμα που μπορούν να διασπάσουν τη σκούρα χρωστική ουσία. Ανακατέψτε μαγειρεμένο πλιγούρι βρόμης με ωμό μέλι για να σχηματίσετε μια μάσκα και στη συνέχεια εφαρμόστε τη στο δέρμα. Αφήστε να δράσει για 10 λεπτά πριν την αφαιρέσετε

Πηγή: mamanatural.com


Πηγή