Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Μνήμη μωρού: Πότε αρχίζουν να θυμούνται τα μωρά;

Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί από ποια ηλικία ένα παιδί μπορεί να έχει πραγματική μνήμη και αναμνήσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπήρξαν άνθρωποι που είχαν αναμνήσεις από την ηλικία των 12 μηνών και άλλοι πολύ αργότερα.

Η μνήμη λοιπόν εξελίσσεται με όχημα τις εμπειρίες που το παιδί αποκτά καθώς αναπτύσσεται.

Βρεφική ηλικία

Έτσι, ήδη από την ηλικία των 3-6 μηνών τα μωρά αρχίζουν να αντιδρούν σε εμπειρίες που διεγείρουν τις αισθήσεις τους και παράλληλα αναπτύσσουν τη μνήμη τους.

Σε αυτή τη φάση πιθανόν να δείτε πώς αντιδρά το μωρό όταν εξαφανίζονται πράγματα από μπροστά του. Σκύβει για να τα ψάξει; Μήπως αφήνει ένα παιχνίδι κάτω και γυρίζει να το πάρει μετά;

Πότε αποκτούν μνήμη τα μωρά; 

Όταν ήταν πιο μικρό, ίσχυε το «δεν το βλέπω, δεν υπάρχει». Τώρα το μωράκι σας μαθαίνει ότι τα πράγματα υπάρχουν ακόμη κι όταν δεν τα βλέπει. Μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε μαζί του το εξής παιχνίδι: Δείξτε το μωρό σας ένα αγαπημένο του παιχνίδι και στη συνέχεια γυρίστε το πρόσωπό του από την άλλη ώστε να μην το βλέπει πια. Αν δείτε το μωράκι σας να γυρίζει το κεφάλι ή το σώμα του για να ψάξει το παιχνίδι, βοηθήστε το να πιάσει το αντικείμενο και πείτε του ενθαρρυντικά λογάκια ,όπως : « Πλάκα είχε. Ας το ξανακάνουμε!»

Εάν θέλετε να διευκολύνετε το μωρό να θυμάται καταστάσεις και να συγκρατεί γνώσεις, είναι καλό να δημιουργείτε το κατάλληλο περιβάλλον που θα προσφέρει εκτός από σταθερότητα, καινούργια και διαφορετικά ερεθίσματα.

Νηπιακή ηλικία

Από την ηλικία των δύο ετών το παιδί αρχίζει να έχει τις πρώτες αναμνήσεις. Ωστόσο, ενώ μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους συγκεκριμένα γεγονότα, δεν τα θυμούνται καθαρά.

Προσχολική ηλικία

Σε αντίθεση με την νηπιακή ηλικία, τα παιδιά μεγαλώνοντας είναι ικανά να περιγράψουν με λεπτομέρειες κάποια γεγονότα που τους έκαναν εντύπωση , χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους.

Σχολική ηλικία

Κι όμως, στη σχολική ηλικία τα παιδιά φαίνεται ότι έχουν μια ξαφνική απώλεια μνήμης των γεγονότων που προηγήθηκαν πριν κλείσουν τα πέντε. Μην απογοητευτείτε λοιπόν αν δεν θυμάται την πρώτη φορά που πήγατε στον ζωολογικό κήπο ή την πρώτη τούρτα των γενεθλίων του.

mnimi morou5

Tρόποι να ενισχύσετε τη μνήμη του μωρού τον πρώτο χρόνο της ζωής του

Για να ενισχύσετε τη μνήμη του μωρού ειδικά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Ενισχύστε τις νέες δεξιότητες

Καθιερώστε με το μωρό σας σύντομες περιόδους παιχνιδιού. Για παράδειγμα, εάν ένα νέο παιχνίδι απαιτεί μια δεξιότητα που δεν την έχει μάθει ακόμα , μπορείτε να μοιράσετε τον χρόνο παιχνιδιού με το συγκεκριμένο παιχνίδι όλη την εβδομάδα. Διδάξτε στο μωρό σας πώς να παίζει με αυτό και, στη συνέχεια, επανεισάγετε το παιχνίδι για πέντε λεπτά για

Ενθαρρύνετε τη συνέπεια

Κρατήστε το περιβάλλον του μωρού σας συνεπές και δημιουργήστε καθημερινές ρουτίνες. Κάντε τον χρόνο παιχνιδιού του προβλέψιμο. Αν παίζει με τα ίδια παιχνίδια την ίδια ώρα και στο ίδιο δωμάτιο κάθε μέρα, θα θυμάται τη διαδικασία πολύ περισσότερο από ό, τι αν ο χρόνος παιχνιδιού αλλάζει κάθε μέρα. Αυτή τη στιγμή, το μωρό σας αναπτύσσει μόνο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του.

mnimi moroy3

Μιλήστε του

Μιλήστε στο μωρό για να το βοηθήσετε να θυμηθεί την αιτία και το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, όταν γυρίζετε τον διακόπτη δεξιά και αριστερά , το φως ανάβει και σβήνει. Επαναλάβετε αυτές τις λέξεις κάθε φορά του θέλετε να ανάψετε ή να κλείσετε το φως ώστε να αναγνωρίσει την επόμενη φορά την κίνηση.

Πείτε το όνομά του

Φωνάξτε το μωρό σας με το όνομά του όσο το δυνατόν πιο συχνά. Κάθε φορά που θα του μιλάτε θα γυρίζει να σας κοιτάξει καθώς θα έχει συνδέσει το όνομα με τον εαυτό του

Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεται

Το μωρό σας θα διατηρήσει καλύτερα τις πληροφορίες εάν αισθάνεται χαλαρό και ξεκούραστο. Μην προσπαθήσετε να το αναγκάσετε να μάθει κάτι ανά πάσα στιγμή. Αφήστε το να εξερευνήσει ελεύθερα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή απλώς ξαπλώστε μαζί του και περάστε χρόνο μαζί του. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε πολλά διαλείμματα καθώς αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να εδραιώσει τις αναμνήσεις του και να τις διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού καθώς μεγαλώνει

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε ό,τι έχει να κάνει με την μνήμη. Η μνήμη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, είναι γνωστή και ως «μνήμη εργασίας». Η συγκεκριμένη μνήμη δεν είναι επίκτητη. Μπορεί να καλλιεργηθεί και μάλιστα μπορεί να καλλιεργηθεί από την μικρή ακόμη ηλικία.

PAIDI MNIMI

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς για να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού σας;

Αξιοποιήστε τη μουσική σαν εργαλείο μνήμης

Παρακινήστε το παιδί σας να μάθει τους στίχους και το ρυθμό από παιδικά τραγούδια. Η μουσική μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο μνήμης και ταυτόχρονα πολύ διασκεδαστικό.

Χρησιμοποιήστε πολύχρωμα μολύβια και στυλό για να υπογραμμίσετε σημαντικές λεπτομέρειες

Τα χρώματα μπορούν να δείξουν τη σημαντικότητα σε ένα παιδί. Εάν το μικρό σας είναι μεγαλύτερο από έξι ετών και ξέρει να διαβάζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το tip για να ενισχύσετε τη μνήμη του.

Εντάξτε στη διατροφή του τροφές που συμβάλλουν στην ενίσχυση μνήμης

Τέτοιες τροφές είναι το μπρόκολο, το λάχανο, το μαρούλι και ο σολομός.

Παίξτε παιχνίδια μνήμης στο ελεύθερο χρόνο

Δεν έχει σημασία αν θα είναι επιτραπέζια ή ηλεκτρονικά. Κάθε παιδί λατρεύει τα παιχνίδια και είναι ένας ακόμη τρόπος για να επωφεληθεί από αυτά.

Ποιες τροφές ενισχύουν τη μνήμη του παιδιού;

Η ποιότητα της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, λοιπόν, δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας. Οι διαιτολόγοι συνιστούν τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και αυτό, γιατί η ανάπτυξη και οι λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία απαιτούν και αντίστοιχη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

mnimi paidiou trofes

Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη

Απαραίτητο το πρωινό στα παιδιά

Τα παιδιά τα οποία τρώνε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν χαμηλότερους ρυθμούς κούρασης, εξασθένησης της απόδοσης, αφηρημάδας, και υπερκινητικότητας στο σχολείο.

Υδατάνθρακες

Όταν αναφερόμαστε στους υδατάνθρακες μιλάμε για ουσίες που έχουν ως βάση τη γλυκόζη δηλαδή το κύριο καύσιμο κάθε κύτταρου και οργανισμού. Πλούσιες πηγές υδατανθράκων είναι:

  • Σιτηρά -δημητριακά: Ρύζι, αλεύρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και ότι παράγεται από αυτά (ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι, δημητριακά κτλ).
  • Όλα τα φρούτα: Μήλα, μπανάνες, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια κλπ.
  • Αμυλούχα λαχανικά:Πατάτες, καλαμπόκια
  • Όσπρια: Φασόλια,ρεβιθιά, φακές, μπιζέλια, φάβα, σόγια
  • Προϊόντα γάλακτος: Τυριά,γάλα,γιαούρτι,παγωτό κλπ.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας. Αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, ηλιόσποροι είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που έχετε. Προτιμήστε τις ανάλατες εκδοχές τους, καθώς η υπερκατανάλωση νατρίου σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας.

Σκούρα σοκολάτα

Μία τροφή πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και φυσικά διεγερτικά που βελτιώνουν την πνευματική απόδοση και τη διάθεση. Επίσης πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, η κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη των 30 γραμμαρίων

Βιταμίνη Β

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, η σόγια, το καλαμπόκι, οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες και τα δαμάσκηνα.


Πηγή