Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μουσικοκινητικά παιχνίδια για παιδιά (vid)

Η μουσική και η κίνηση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να “δουλέψουν” τα παιδιά τις φυσικές τους δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνονται να μάθουν ήχους, λέξεις και μοτίβα.

Τα μικρά παιδιά θέλουν συνέχεια να βρίσκονται σε κίνηση και να απασχολούνται με ενδιαφέροντα πράγματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και η μουσικοκινητικές δραστηριότητες είναι υπέροχες για εκείνα. Το παιχνίδι και η μουσική είναι δύο έννοιες απόλυτα δεμένες και δύο πράγματα που λατρεύουν τα παιδιά. Τα παιδιά μέσα από τη μουσική και τον χορό εκφράζονται, εκτονώνονται και χωρίς εσείς να το αντιλαμβάνεστε, η μουσικοκινητική αγωγή βάζει τα θεμέλια για τη συναισθηματική, γνωστική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Οφέλη της μουσικινητικής αγωγής

Η μουσική και το παιχνίδι μέσα από αυτή ενισχύει:

  • τη φυσική ανάπτυξη
  • την ακοή
  • τα συναισθήματα
  • την κοινωνικοποίηση
  • την επικοινωνία
  • την δημιουργία

Μουσικοκινητικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ακολουθούν 10+1 αγαπημένες ιδέες για να δοκιμάσετε με μικρά παιδιά και παιδιά προσχολικής ηλικίας στο σπίτι ή το νηπιαγωγείο.

1. Χορέψτε με τα χούλα χουπ

Βάλτε μουσική, πάρτε από ένα χούλα χουπ εσείς και τα παιδιά σας και προσπαθήστε να κρατήσετε τον κρίκο στην μέση σας όση ώρα διαρκεί το τραγούδι. Θα τα καταφέρετε; Αν πέσει, σηκώστε το χούλα χουπ ξανά.

2. Παίξτε με τα μουσικά όργανα

Πάρτε από ένα μουσικό όργανο (τρίγωνο, ζήλιες, τύμπανα, κιθάρα, ντέφι) και παίξτε ένα τραγούδι. Μπορούν να το βρουν οι άλλοι μόνο από τον ρυθμό που δίνετε εσείς;

3. Παίξτε μουσικές καρέκλες

Old time classic! Μουσική, καρέκλες, κέφι και συγκέντρωση. Προσοχή να μην σας συνεπάρει το τραγούδι και χάσετε την θέση σας.

moysikokinitika paixnidia gia paidia 2

4. Κάντε ό,τι κάνω

Βάλτε μουσική και αρχίστε να χορεύετε. Δώστε τον ρυθμό στα παιδιά σας και δείξτε τους τις κινήσεις που θέλετε να κάνουν. Ο χορός δεν έχει λογική, ούτε και οι κινήσεις που θα διαλέξετε να φέρουν εις πέρας τα μικρά σας.

5 Κουνήστε κουδουνάκια

Τα κουδουνάκια έχουν έναν όμορφο ήχο! Αγοράστε το για τα μικρά σας και ζητήστε τους να χορεύουν και να τα κουνούν παράλληλα.

6. Πηδήξτε μέσα στο χούλα χουπ

Βάλτε τα χούλα χουπ στο πάτωμα, το ένα μετά το άλλο, λίγο πιο λοξά, λίγο πιο μακριά και έπειτα ανοίξτε τη μουσική. Πηδήξτε μέσα στο χουλα χουπ, από τη μια μεριά μέχρι την άλλη και πάλι πίσω. Ποιος θα κάνει τον καλύτερο χρόνο;

7. Αγαλματάκια ακούνητα

Ακόμη ένα όμορφο παιχνίδι που με τη μουσική μπορεί να γίνει ακόμη πιο διασκεδαστικό και ακόμη πιο δύσκολο. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα γνωστό τραγούδι, χωρίς να κουνηθεί και χωρίς να χορέψει; Βάλτε τη μουσική, μετρήστε μέχρι το 10, πείτε “Αγαλματάκια ακούνητα” και ψάξτε για εκείνους που θα κουνηθούν ή που θα μουρμουράνε τους στίχους των τραγουδιών. Δεν είναι εύκολο, έτσι;

8. Επαναλάβετε έναν ήχο με μουσικά όργανα

Βάλτε ένα μικρό απόσπασμα μουσικής και ζητήστε από τα παιδιά σας να συνεχίσουν το τραγούδι με τα μουσικά όργανα που θα έχουν στα χέρια τους.

moysikokinitika paixnidia gia paidia mousika organa

9. Φτιάξτε μουσικά όργανα

Η μουσική είναι δημιουργία. Μπορείτε λοιπόν να δημιουργήσετε μαζί με τα παιδιά σας τέσσερα κρουστά, μουσικά, όργανα – Μαράκες, Ξύλο της βροχής, Ντέφι και Τύμπανο.

Με απλά υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι (χαρτόνια, κόλλα, ψαλίδι, σπάγκο κ.λπ.) φτιάξτε τη δική σας μπάντα! Τα παιδιά σίγουρα θα διασκεδάσουν με όλη τη διαδικασία αλλά και με τα ίδια τα όργανα που θα κατασκευάσετε.

Δείτε εδώ πώς θα τα φτιάξετε.

10. Πείτε παιδικά τραγούδια

Φτιάξτε την αγαπημένη playlist των παιδιών, δημιουργήστε έναν κύκλο στο πάτωμα και αρχίστε να τραγουδάτε τα αγαπημένα τους τραγούδια, χτυπώντας παλαμάκια. Αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα απίθανο και διασκεδαστικό, καραόκε.

11. Παίξτε το παιχνίδι με τις χαρτοπετσέτες

Βάλτε ζωηρή χορευτική μουσική, πάρτε από μια χαρτοπετσέτα και παίξτε τρία όμορφα παιχνίδια που ενθουσιάζουν τα περισσότερα παιδιά.

α) Χορέψτε και κουνηθείτε έχοντας την χαρτοπετσέτα πάνω στο κεφάλι, στο αυτί – γέρνοντας το κεφάλι στο πλάι, στην κοιλιά, στον αγκώνα, στην παλάμη, στον ώμο, στο γόνατο ή στον αστράγαλο. Προσοχή… δεν πρέπει να πέσει η χαρτοπετσέτα από το σημείο που την τοποθετήσατε.

β) κάντε την χαρτοπετσέτα ποδιά, μαντήλι, γραβάτα, κολιέ, σκουλαρίκι, ουρά, καπέλο, ομπρελά. Μπορείτε χορεύοντας να κάνετε απίθανες μιμήσεις.

γ) Χορέψτε γύρω από τις χαρτοπετσέτες. Βάλτε τις στο πάτωμα και με το άκουσμα της μουσικής χορέψτε γύρω τους. Μόλις η μουσική σταματήσει, πρέπει να πατήσετε το ένα πόδι επάνω στην χαρτοπετσέτα. Μοιάζει με τις μουσικές καρέκλες και μπορείτε να έχετε νικητές και χαμένους σε αυτό το παιχνίδι.

Μουσικοκινητική ανάπτυξη για παιδιά – Τραγούδια για να ακούσετε

Ο Αστροναύτης

 

Η γειτονιά του ήλιου

 

10 καβουράκια

 

Το φεγγάρι

 

Σε ένα παπόρο μέσα

 

Ροζ και μπλε ρουά

 

Κολυμβήτρια Κινέζα


Πηγή