Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Μπορεί η περίοδος των γιορτών να προκαλέσει άγχος στα παιδιά;

Ακριβώς όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι συχνά εμφανίζουν σημάδια άγχους την περίοδο των γιορτών.

Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί “εισπράττουν” το άγχος των γονιών σχετικά με τα οικονομικά, τις δυσκολίες στη δουλειά ή τυχόν ανατροπές που επηρεάζουν το κλίμα των γιορτών.

Πολλά παιδιά μπορεί να αισθάνονται λυπημένα επειδή οι γονείς τους δεν είναι σε θέση να ξοδέψουν χρήματα για δώρα φέτος. Κάτι τέτοιο  μπορεί να δημιουργήσει άγχος κατά την επιστροφή στο σχολείο όταν πολλά άλλα παιδιά θα επιδεικνύουν τα νέα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και ρούχα τους. Επίσης μπορεί να επηρεαστούν βαθιά από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή την απουσία από το γιορτινό τραπέζι.

Ειδικά φέτος που λόγω κορονοϊού, τα οικογενειακά τραπέζια, οι συναθροίσεις και οι βόλτες θα είναι περιορισμένες, το άγχος ή ακόμα και η κατάθλιψη ενδέχεται να επιδεινωθεί όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, τονίζουν οι ειδικοί.

Christmas Blues ( χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη)

Σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων ετών , τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος του χρόνου που καταγράφονται αυξημένα περιστατικά κατάθλιψης. Η υπερέκθεση στον καταναλωτισμό, το άγχος, οι υψηλές προσδοκίες, αυξάνουν την θλίψη παιδιών και ενηλίκων η οποία μπορεί να διαρκέσει και μετά τις γιορτές. Πολλοί πιστεύουν ότι υποβόσκει η κατάθλιψη και απλά την περίοδο αυτή βγαίνει στην επιφάνεια και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές και επιβλαβείς συμπεριφορές τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Αίσθημα ενοχής και μοναξιάς, απώλεια ενδιαφέροντος, αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη, μειωμένη ενέργεια είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε στο παιδί την περίοδο των γιορτών.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των διακοπών

  • Ξεκινήστε ρωτώντας τους εάν κάτι τους ενοχλεί και εξηγήστε ότι έχετε παρατηρήσει μια αλλαγή στη διάθεσή τους τελευταία.
  • Εξηγήστε ότι οι διακοπές μπορεί να είναι μια αγχωτική στιγμή για όλους.
  • Ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ώστε οι γιορτές να γίνουν καλύτερες.
  • Κρατήστε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί τους και αφήστε τα να σας μιλήσουν για όσα σκέφτονται και τα απασχολούν.

Πηγή: discoverymood.com


Πηγή