Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μπορούν τα μωρά να τρώνε μανιτάρια;

Τα μανιτάρια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχουν χαμηλές θερμίδες και λιπαρά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε βιταμίνη D. Είναι μάλιστα το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης που περιέχει βιταμίνη D. Επίσης, μερικά μανιτάρια έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα. 

Μπορούν τα μωρά να τρώνε μανιτάρια;

Δεν υπάρχει αυστηρή σύσταση από ιατρικούς οργανισμούς να μην τρώνε τα μωρά μανιτάρια μόλις αρχίσουν τις στέρεες τροφές. Οι ειδικοί ωστόσο προτείνουν να περιμένετε έως ότου τα παιδιά γίνουν 10 έως 12 μηνών πριν εισάγετε τα μανιτάρια στη διατροφή τους ενώ ορισμένοι συνιστούν να τα μαγειρεύετε πάντα καλά.

Ποτέ μην ταΐζετε ωμά ή άψητα μανιτάρια τα μωρά

Τα ωμά μανιτάρια δεν πρέπει να τρώγονται ωμά από κανέναν, οποιαδήποτε ηλικίας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ακόμα και δηλητηρίαση. Τα μανιτάρια, όταν συλλέγονται σωστά και μαγειρεύονται καλά, μπορούν να συμπληρώσουν τη διατροφή του μωρού σας με μια σειρά από ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Γι΄αυτό τα μανιτάρια θα πρέπει να τα αγοράζετε από κατάστημα λιανικής ή σούπερ μάρκετ.

Τα θρεπτικά μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια καλή επιλογή για ένα μωρό που χρειάζεται μαλακά τρόφιμα όταν ξεκινά τις στέρεες τροφές. Όπως είπαμε,  είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και τρώγονται ευχάριστα από τα μωρά που δεν έχουν όλα τους τα δόντια. Φροντίστε ωστόσο να τα πλένετε πολύ προσεκτικά.

Κίνδυνοι αλλεργίας

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να είναι αλλεργικό στα μανιτάρια. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα χαμηλός όταν τρώτε μανιτάρια, αλλά επειδή τα μανιτάρια είναι μύκητας, απελευθερώνουν σπόρια στον αέρα. Αυτά τα σπόρια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τη γύρη ή τη μούχλα.Εάν στο μωρό ή το μικρό παιδί σας δεν αρέσουν τα μανιτάρια στην πρώτη δοκιμή, δοκιμάστε μια άλλη μέρα με διαφορετική συνταγή.

Δηλητηρίαση

Η δηλητηρίαση συμβαίνει συνήθως λόγω της κατανάλωσης άγριου μανιταριού. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να συμβεί λόγω της κατανάλωσης ωμών ή άψητων μανιταριών. Οι τοξίνες που προκαλούν δηλητηρίαση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Η δερματίτιδα Shiitake είναι ένα παράδειγμα επιλεκτικού τύπου εξανθήματος που μπορεί να εμφανιστεί όταν καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα μανιτάρια.
Τα μανιτάρια που αγοράζονται από ένα αξιόπιστο αγρόκτημα ή κατάστημα λιανικής μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Ωστόσο, είναι πάντα συνετό να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά την επιλογή, την αποθήκευση και την προετοιμασία μανιταριών για να αποφύγετε τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις.

Πηγές: momjunction.com, healthline.com


Πηγή