Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μπορώ να θηλάζω αφού μείνω έγκυος;

Πολλές γυναίκες μένουν έγκυες στο διάστημα που θηλάζουν και με ένα θετικό τεστ κυήσεως στο χέρι και συναισθήματα συνήθως ανάμεικτα, τηλεφωνούν στο γιατρό για να δουν εάν είναι ασφαλές να βάλουν στο στήθος το μωρό που ζητάει να θηλάσει.

Ο λόγος να σταματήσετε να θηλάσετε είναι γιατί, θεωρητικά, ο θηλασμός προκαλεί στη μήτρα συσπάσεις, που μπορεί να σας κάνουν να χάσετε το μωρό. Συσπάσεις τύπου οργασμού. Προσωπικά δεν ξέρω καμιά γυναίκα που να έχει νοιώσει τέτοιες συσπάσεις, με εξαίρεση λίγες γυναίκες που νοιώθουν τους «υστερόπονους» τις πρώτες 2-3 μέρες αφού γεννήσουν. Μετά, ακόμη και σε εκείνες αυτές οι συσπάσεις δεν εμφανίζονται ποτέ. Μερικοί μαιευτήρες συστήνουν να σταματήσει αμέσως ο θηλασμός, κυρίως γιατί θεωρούν πώς ο θηλασμός είναι θέμα ανάξιο λόγου αλλά και με το φόβο ότι οι συσπάσεις (που δεν υπάρχουν) θα προκαλέσουν αποβολή.

Έχοντας υπόψη ότι :
-Οι σχετικές επίσημες οδηγίες από τις επιστημονικές εταιρείες θεωρούν το θηλασμό συμβατό με την νέα εγκυμοσύνη,
-προτεραιότητα έχει το παιδί που υπάρχει,
-οι ερωτικές επαφές, που επιτρέπονται κατά την εγκυμοσύνη, προκαλούν στη μήτρα ώσεις, και σε περίπτωση οργασμού, εντονότερες συσπάσεις σε σχέση με το θηλασμό, που δεν προκαλεί τίποτα,
-ο θηλασμός δεν στερεί θρεπτικά συστατικά από το έμβρυο,
-η εγκυμοσύνη δεν στερεί θρεπτικά συστατικά από το μητρικό γάλα,
-οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δεν κάνουν κακό στο μωρό που θηλάζει,
-οι ορμόνες της γαλουχίας δεν κάνουν κακό στο έμβρυο,
-εάν το έμβρυο είναι υγιές, δεν θα αποβληθεί στην περίπτωση που η μητέρα του θηλάζει,
Μπορείτε να αποφασίσετε αν θα σταματήσετε το θηλασμό. Ως τότε προσπαθήστε να τρώτε καλά και να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο γίνεται.

Οι επίσημες οδηγίες για να σταματήσετε το θηλασμό είναι:

  • Εάν έχετε γεννήσει πρόωρο μωρό στο παρελθόν
  • Εάν εμφανίσετε αίμα ή έχετε συσπάσεις στη μήτρα
  • Εάν αρχίσετε να χάνετε βάρος.

Εάν θέλετε να σταματήσετε το θηλασμό για να μείνετε έγκυος,  έχετε υπόψη ότι η διάρκεια της γαλουχίας είναι προτιμότερο να εκτιμάται για κάθε  παιδί χωριστά. Η εγκεφαλική  επιθυμία για άλλο παιδί, δεν είναι το σωστότερο κριτήριο για να σταματήσουμε το θηλάζουμε. Η γενική ιδέα είναι ότι προηγείται  το παιδί που υπάρχει ήδη.

Μπορεί να μάθετε τα πάντα γύρω από το θηλασμό στο βιβλίο «Θηλασμός, μία υπέροχη εμπειρία» της παιδιάτρου Άννας Πατσούρου, εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.


Πηγή