Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Μωράκι μιλάει στον κωφό μπαμπά του χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα

H Courtney Lotane, 27 ετών, κατέγραψε με την κάμερα τη στιγμή που η ενός έτους κόρη της , Madison, προσπαθούσε να μιλήσει με τον μπαμπά της ,31ετών, που είναι κωφός.

Ο Zach είναι ξαπλωμένος στον καναπέ με την κόρη του. « Καλημέρα, κοιμήθηκες καλά με τη μαμά;» τη ρωτάει χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα. Η μικρούλα προσπαθεί να απαντήσει με μηνύματα που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν, όμως δεν μπορεί κανείς να μη συγκινηθεί από την προσπάθειά της.

Το βίντεο από την ημέρα που ανέβηκε στο διαδίκτυο έγινε viral συγκεντρώνοντας πάνω από 9 εκατ. προβολές μέσα σε λίγες ημέρες.

 

Νοηματική γλώσσα

Κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της νοηματική γλώσσα με διαφορετικά κατά βάση νοήματα και διαφορετικό αλφάβητο. Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά και πολλές διαφορές σε μορφολογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, οι κωφοί διαφορετικών κρατών μπορούν να συνεννοούνται άνετα μέσω των Διεθνών Νοημάτων (International Sign), τα οποία είναι στην ουσία ένας κώδικας που εξυπηρετεί τις απλές καθημερινές ανάγκες επικοινωνίας.

Όπως συμβαίνει και με τις ομιλούμενες γλώσσες, σε κάθε χώρα υπάρχουν και διάλεκτοι. Οι γλωσσολογικές έρευνες σε διάφορες νοηματικές γλώσσες έδειξαν ότι η κάθε νοηματική γλώσσα έχει συγκεκριμένη δομή και ανταποκρίνεται στα παγκόσμια κριτήρια (universals) των ανθρωπίνων γλωσσών.

Το να γνωρίζει κάποιος την νοηματική γλώσσα δεν σημαίνει πως είναι ο ίδιος κωφός ή δυσκολεύεται να ακούσει. Την νοηματική γλώσσα μπορεί να την χρησιμοποιεί κάποιος που έχει κωφούς κοντά στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον, κάποιος που η εργασία του απαιτεί να την χρησιμοποιεί ή κάποιος που  έρχεται σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες.

 


Πηγή