Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μωρά: Φτέρνισμα και ρουθούνισμα-Φταίει το κρυολόγημα ή μήπως όχι;

Όπως ο λόξιγκας στα μωρά, έτσι και το φτέρνισμα και το ρουθούνισμα, είναι δύο φυσιολογικές καταστάσεις του μωρού και σίγουρα όπως λένε αρκετοί παιδίατροι, δεν πρόκειται για κρυολόγημα.

Τι είναι το φτέρνισμα;
Το φτέρνισμα είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού μας για να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητα «πράγματα» που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα.

Από τι προκαλείται το φτέρνισμα στα μωρά;
Προκαλείται από τα υπολείμματα αμνιακού υγρού και βλέννας στις αναπνευστικές οδούς και είναι πολύ συνηθισμένο ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Το συχνό φτέρνισμα, όπως και ο βήχας βοηθούν το μωρό να αποβάλει ξένα σωματίδια που μπαίνουν στη μύτη του από το περιβάλλον.

Γιατί τα μωρά ρουθουνίζουν;

Για τον ίδιο λόγο, πολλά μωρά ρουθουνίζουν, σύμφωνα με τον παιδίατρο, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, καθηγητή παιδιατρικής. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο, «Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μέχρι τους πρώτους 3 μήνες, όλα τα μωρά ρουθουνίζουν και όχι δεν πρόκειται για κρυολόγημα. Αυτό συμβαίνει, διότι αφενός μεν τα ρουθουνάκια του μωρού είναι πολύ στενά, αφετέρου δε η ράχη της μύτης είναι χαμηλή και έτσι ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει από τα στενά ρουθούνια και σφυρίζει (ρουθουνίζει). Αν συμβεί να υπάρχουν στη μύτη και λίγες εκκρίσεις (μυξούλες), τότε κλείνουν σχεδόν τελείως τα ρουθούνια και το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει. Για αυτό θα πρέπει ως γονείς να ρίχνετε φυσιολογικό ορό στη μύτη του, κυρίως πριν φάει και όταν το ακούτε να ρουθουνίζει έντονα. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η ράχη της μύτης ανασηκώνεται και ο ήχος αυτός εξαφανίζεται.

Ενίοτε, το μωρό μπορεί να κάνει κάποιους ήχους σαν το ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δεν πρόκειται για πραγματικό ροχαλητό, αλλά για δονήσεις της μαλακής υπερώας.


Πηγή