Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Νεογέννητα μωράκια φωτογραφίζονται με το εμβρυικό σμήγμα

Το εμβρυϊκό σμήγμα ή Vernix Caseosa είναι μια άσπρη και κρεμώδης ουσία που παράγεται στη μήτρα και καλύπτει το δέρμα του μωρού το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και μέχρι λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του.

Θεωρείται ότι βοηθάει στην κάθοδο του μωρού μέσω του πυελογεννητικού σωλήνα, ενώ χρησιμεύει ως ενυδάτωση του δέρματος και ως προστατευτικό κάλυμμα ενάντια στα μικρόβια και τα βακτήρια.

Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί πως παρέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες ενώ προστατεύει το νεογέννητο από παράγοντες περιβαλλοντικού στρες.Μη σκουπίζετε το εμβρυϊκό σμήγμα και καθυστερείστε για τουλάχιστον 24 ώρες το πρώτο μπάνιο του μωρού.

Να σημειωθεί πως τα «υπερ-ώριμα» μωρά, αυτά που έχουν περάσει την κανονική διάρκεια κύησης, έχουν λιγότερη βέρνιξ κασιόσα επειδή η επιφανειοδραστική ουσία που απελευθερώνεται από το έμβρυο από τους ώριμους πνεύμονές του αναμιγνύεται με το αμνιακό υγρό και προκαλεί την βέρνιξ κασιόσα να αποκολληθεί από το δέρμα. Η κατάποσή του από το έμβρυο όμως έχει σαν αποτέλεσμα την μικροβιακή του θωράκιση και κατ’ επέκταση την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Η Paula Galvao είναι φωτογράφος γέννας και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μπορεί κανείς να δει πολλές μοναδικές φωτογραφίες νεογέννητων με τη μαμά τους, λίγα λεπτά μετά τη γέννα.

Εμείς επιλέξαμε αυτές με τα μωράκια που είναι καλυμμένα με το εμβρυϊκό σμήγμα και μπορείτε να τις δείτε στη gallery που ακολουθεί .

 




Πηγή