Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ξηροί καρποί στη δίαιτα: Ποιους να προτιμήσετε και γιατί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά και για αυτό πολλοί νομίζουν ότι είναι απαγορευτικοί στις δίαιτες. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες και αυτό γιατί ένα γραμμάρια καλών λιπαρών περιέχει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεΐνης μόλις 6. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Το αντίθετο μάλιστα. Για παράδειγμα, έρευνα στην οποία συμμετείχαν 8.865 άντρες και γυναίκες για πάνω από 28 μήνες έδειξε ότι αυτοί που έτρωγαν δύο ή και παραπάνω μερίδες ξηρούς καρπούς την εβδομάδα είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες αύξησης του σωματικού τους βάρους σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν έτρωγαν καθόλου ή πολύ σπάνια ξηρούς καρπούς.

Επίσης συγκεντρωτική μελέτη 36 διαφορετικών ερευνών, έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν φάνηκε πουθενά να συνδέεται με την αύξηση του βάρους, της μυϊκής μάζας ή του λίπους.

Ποιους ξηρούς καρπούς να προτιμήσετε και γιατί;

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, καλά λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνη Ε, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και αυτός ακριβώς ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα καθιστά ιδανικό «σύμμαχο» στην απώλεια κιλών, καθώς προκαλούν τον κορεσμό και μειώνουν την πείνα και τις λιγούρες. Δέκα αμύγδαλα έχουν 75 θερμίδες.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλές συνταγές για υγιεινά σνακ. Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά σε σχέση με τους άλλους ξηρούς καρπούς και όπως τα αμύγδαλα, προκαλούν τον κορεσμό και θα σας κρατήσουν χορτάτους.

Κάσιους

Τα κάσιους έχουν ελαφρώς γλυκιά γεύση και είναι ένα ιδανικό σνακ εάν λιγουρεύεστε κάτι γλυκό. Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπαρών και των υδατανθράκων. Σύμφωνα με το healthshots.com, η ιδανική ώρα για να φάτε κάσιους είναι το πρωί.

Φυστίκια

Τα φυστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολικό οξύ και φυτική πρωτεΐνη, συστατικά που προκαλούν το κορεσμό.

Φυστίκια Αιγίνης

Τα φυστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στην απώλεια βάρους και σε πρωτεΐνη η οποία μειώνει την αίσθηση της πείνας.

Με πληροφορίες από healthline.com, healthyshots.com


Πηγή