Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ξηρότητα στο δέρμα του μωρού: Τι την προκαλεί και πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Η επιδερμίδα του μωρού είναι απαλή, μυρωδάτη και πολύ ευαίσθητη. Αυτό σημαίνει ότι είναι επιρρεπής στην ξηρότητα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Τι προκαλεί την ξηρότητα στο δέρμα του μωρού;

Το δέρμα του μωρού γίνεται πιο ξηρό ανά διαστήματα και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι λόγοι ποικίλουν και δε διαφέρουν πολύ από αυτούς που κάνουν και το δέρμα ενός ενήλικα ξηρό και αφυδατωμένο. Αυτοί μπορεί να είναι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, ο αέρας και το μπάνιο με το πολύ ζεστό νερό.

Όταν το δέρμα του μωρού γίνεται ξηρό, είναι πιο τραχύ και ξεφλουδίζει, σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεται ενυδάτωση. Η ξηρότητα είναι πιο εμφανής στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο του βρέφους.

Ποια η διαφορά μεταξύ ξηρού δέρματος και εκζέματος;

Αναρωτιέστε εάν η ξηροδερμία του μωρού μπορεί να είναι ένδειξη εκζέματος; Η αλήθεια είναι ότι η ξηροδερμία έχει πολλά κοινά συμπτώματα με το έκζεμα, ωστόσο υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές:

  • Το ξεφλούδισμα και ο ερεθισμός στο δέρμα είναι πιο έντονος στο έκζεμα
  • Το έκζεμα βγαίνει και σε διαφορετικά σημεία του σώατος, όπως πίσω από τα αυτά, το κεφαλάκι και πίσω από τα γόνατα.
  • Το έκζεμα επιδεινώνεται στις χαμηλές ή και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όταν το μωρό ιδρώνει ή το δέρμα του έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένα σαπούνια.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την ξηρότητα στο δέρμα του μωρού;

Για να ενυδατώσετε το αφυδατωμένο δέρμα του μωρού, δοκιμάστε τα εξής:

  • Μην το κάνετε πολλή ώρα μπάνιο και ελέγξτε την θερμοκρασία του νερού. Το πολύ ζεστό νερό επιδεινώνει το πρόβλημα, η μπορεί να είναι και μια από τις αιτίες εμφάνισής του. Επίσης, μετά το μπάνιο σκουπίσετε το μωρό με την πετσέτα προσεκτικά και χωρίς να τρίβετε το δέρμα του με δύναμη.
  • Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες κατάλληλες για βρέφη ή ελαιόλαδο, για να ενυδατώσετε την επιδερμίδα του μωρού. Εφαρμόστε την κρέμα ή το λαδάκι στα επίμαχα σημεία, αμέσως μετά το μπάνιο και ιδανικά για μία με δύο φορές ακόμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Φροντίστε ότι το μωρό ενυδατώνεται επαρκώς. Μέχρι και τον έκτο μήνα , τα βρέφη τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό ή ξένο γάλα, το ο οποίο και προσφέρει την απαραίτητη ενυδάτωση που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Από εκεί και έπειτα, όταν το μωρό ξεκινήσει και τις στερεές, τροφές, φροντίστε ώστε να πίνει επαρκή ποσότητα νερού την ημέρα, ώστε να παραμείνει ενυδατωμένο.
  • Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό κατάλληλο για τα ρούχα του μωρού.

Πότε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο;

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, εάν η ξηρότητα επιμένει, επεκτείνεται και συνοδεύεται από έντονο κνησμό.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή