Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ονυχοφαγία: Πώς θα βάλετε τέλος σε αυτή τη συνήθεια των παιδιών

Η ονυχοφαγία είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες, το 50% των παιδιών ηλικίας από δέκα έως δεκαοκτώ ετών έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους.

Οι λόγοι που ένα παιδί τρώει τα νύχια του, ποικίλουν. Οι πιο συνήθεις αιτίες της ονυχοφαγίας είναι το άγχος, η βαρεμάρα ακόμα και η κληρονομικότητα. Αρκετά παιδιά εγκαταλείπουν αυτή τη συνήθεια από μόνα τους μεγαλώνοντας, αλλά υπάρχουν τρόποι να συμβάλλετε και εσείς σε αυτό.

Μιλήστε στο παιδί σας

Συζητήστε με το παιδί σας γιατί έχει την ανάγκη να τρώει τα νύχια του. Μέσα από τον διάλογο θα του δώσετε την ευκαιρία να σας ανοιχτεί και να μιλήσει για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Επιβραβεύστε το

Η επιβράβευση, όταν αξιοποιείται σωστά από τους γονείς, μπορεί να αποτελέσει σωστό κίνητρο για τα παιδιά. Ζητήστε από το παιδί σας να προσπαθήσει να μην βάζει τα χέρια του στο στόμα και να μην τρώει τα νύχια του. Εφόσον δείτε ότι σταδιακά μειώνει αυτή τη συνήθεια, επιβραβεύστε το.

Εξηγήστε του τις αρνητικές συνέπειες

Μιλήστε στο παιδί σας για τα μικρόβια που έχουμε στα χέρια μας και τη γρήγορη και ύπουλη μετάδοσή τους. Εξηγήστε του ότι τρώγοντας τα νύχια του μπορεί να μεταφέρει μικρόβια στο στόμα και στον οργανισμό του και κατά συνέπεια, να αρρωστήσει.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας

Ρωτήστε τον παιδίατρό σας ποια είναι και η δική του γνώμη πάνω στο θέμα. Στο φαρμακείο υπάρχει πληθώρα προϊόντων, κατάλληλα για την αντιμετώπιση της ονυχοφαγίας. Μπορεί να σας συμβουλεύσει να προμηθευτείτε κάποιο από αυτά.

Πηγή: momjunction.com


Πηγή