Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ο λόξιγκας του μωρού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο λόξιγκας για το μωρό ένας πολύ χρήσιμος μηχανισμός που το προστατεύει από την κατάποση και την επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου πίσω στο στόμα. Κάνει την εμφάνισή του ήδη από τις πρώτες εβδομάδες ζωής του νεογέννητου, ιδιαίτερα μετά το θηλασμό.

Πού οφείλεται ο λόξιγκας του μωρού;

Οι μυς του διαφράγματος είναι αυτοί που ελέγχουν την αναπνοή και επειδή είναι ακόμα ανώριμοι σε αυτήν την ηλικία, πιέζονται από το γεμάτο στομάχι του μωρού. Ο ερεθισμός αυτός που προκαλείται στο πνευμονογαστρικό νεύρο, ευθύνεται για την ακανόνιστη σύσπαση των μυών αυτών.

Επίσης, το μωρό μπορεί να έχει λόξιγκα από την υπερκατανάλωση γάλακτος, δηλαδή εάν έχει πιει παραπάνω γάλα από ότι χωράει το στομαχάκι του. Εάν πίνει γάλα από το μπιμπερό, ενδέχεται να καταπιεί αέρα, γεγονός που επίσης μπορεί να του προκαλέσει λόξιγκα.

Σύμφωνα με το momjunction.com, λόξιγκα μπορεί να προκαλέσει και η απότομη πτώση στη θερμοκρασία η οποία συνεπάγεται σύσπαση του διαφράγματος. Τέλος, οι αλλεργίες στο γάλα ή σε κάποιο άλλο τρόφιμο που φάγατε εσείς και πέρασε στο μωρό μέσω του θηλασμού προκαλούν φλεγμονή στον οισοφάγο ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί λόξιγκα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Ο λόξιγκας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της πρόληψης. Φροντίστε ώστε:

  • Να ταΐζετε το μωρό σας μικρές και συχνές ποσότητες γάλακτος
  • Να μην αποκοιμηθεί το μωρό όταν το θηλάζετε ή όταν πίνει γάλα από το μπιμπερό
  • Να κρατάτε το μωρό σας σε όσο το δυνατόν πιο όρθια θέση όταν το θηλάζετε

Πηγή