Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου: Πότε πέφτει και τι πρέπει να κάνετε μετά;

Ο ομφάλιος λώρος είναι ο σύνδεσμος το μωρού με τον πλακούντα. Διατρέχεται από αγγεία και ξεκινά από το κέντρο της επιφάνειας του πλακούντα, καταλήγοντας στο μέσο της κοιλιάς του μωρού. Ο ομφάλιος λώρος κόβεται κατά τον τοκετό, ένα μικρό κομμάτι του όμως παραμένει κολλημένο στην κοιλιά του μωρού. Σταδιακά,, ο ομφάλιος λώρος αλλάζει χρώμα, όψη και σε μερικές εβδομάδες πέφτει από μόνος του.

Πότε πέφτει ο ομφάλιος λώρος;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, ο ομφάλιος λώρος ξηραίνεται και τρώει από μόνος του όταν το μωρό είναι περίπου τριών εβδομάδων. Είναι πολύ πιθανό να πέσει και ακόμα νωρίτερα, σε αντίθετη όμως περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Πώς θα φροντίσετε τον ομφάλιο λώρο του μωρού;

Το σημαντικότερο είναι να κρατάτε το σημείο εκείνο στεγνό και καθαρό. Δοκιμάστε τα εξής:

Τι πρέπει να κάνετε αφού πέσει ο ομφάλιος λώρος του μωρού;

Όταν πέσει ο ομφάλιος λώρος είναι πιθανό ένα κομμάτι του να είναι πιο ροζ ή να τρέχει λίγο αίμα. Και τα δύο θεωρούνται φυσιολογικά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εάν όμως παρατηρήσετε ότι η ροή του αίματος δε σταματά ή αυξάνεται, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ομφάλιος λώρος μπορεί να εμφανίσει κάτι σαν ουλή, η οποία ονομάζεται ομφάλιο κοκκίωμα. Το ομφάλιο κοκκίωμα συνήθως φεύγει από μόνο του μετά από μερικές ημέρες, καλό είναι όμως να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας.

Αφού πέσει ο ομφάλιος λώρος του μωρού, καθαρίστε τον όπως κάνατε και πριν με ένα βρεγμένο πανάκι ταμποναριστά για να καθαρίσετε τυχόν ακαθαρσίες που έχουν μείνει. Αποφύγετε να βρέξετε το σημείο την ίδια μέρα και κάντε το πρώτο κανονικό μπανάκι του μωρού, μία με δύο μέρες μετά. 

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή