Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πέμπτη νόσος στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Εάν είστε έγκυος και έχετε ήδη ένα μικρό παιδί το σπίτι, ο γιατρός σας πιθανότατα σας έχει μιλήσει για τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε για να αποφύγετε την έκθεση σε κοινές λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας. Η πέμπτη νόσοςνόσος είναι μία από αυτές.

Τι είναι η πέμπτη νόσος;

Η πέμπτη νόσος (επίσης γνωστή ως λοίμωξη από παρβοϊό Β19) είναι μια πολύ μεταδοτική ιογενής ασθένεια που είναι κοινή στα παιδιά και χαρακτηρίζεται από εξάνθημα. Η αναφορά της ως πέμπτη νόσος την εντάσσει στις πέντε πιο κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, μαζί με αυτές της οστρακιάς, ερυθράς, ιλαράς και παρωτίτιδας.Σε γενικές γραμμές αποτελεί μία ήπια λοίμωξη, για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο, ενώ κάποιος θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως μία ασθένεια που δεν απαιτεί κάποια θεραπεία.

Τι προκαλεί την πέμπτη νόσο;

Η πέμπτη νόσος προκαλείται από τον παρβοϊό Β19 (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δεν είναι ο ίδιος ιός με τον παρβοϊό σε σκύλους και γάτες). Μεταδίδεται μέσω του σάλιου ή των ρινικών εκκρίσεων, συχνά μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος, αλλά και απλώς από τη στενή επαφή με ένα άρρωστο άτομο.
Ο ιός μεταδίδεται επίσης μέσω του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί από τη μαμά στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και σπάνια προκαλεί επιπλοκές. Μετά την ανάρρωση, αναπτύσσετε συνήθως ανοσία που σας εμποδίζει να αρρωστήσετε με πέμπτη ασθένεια στο μέλλον.

Ποια είναι τα σημάδια της πέμπτης νόσου;

Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν ούτε ένα.Η πέμπτη νόσος μερικές φορές εκδηλώνεται ως κρυολόγημα. Τα σημάδια εμφανίζονται συνήθως περίπου τέσσερις έως 14 ημέρες μετά την έκθεσή σας στον ιό και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • χαμηλό πυρετό
  • καταρροή
  • πονοκέφαλο
  • κούραση
  • πονόλαιμο
  • πόνο στους μυς

pempti nosos stin egimosini2

Πέμπτη νόσος σε ενήλικες

Οι ενήλικες με πέμπτη νόσο είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν εξάνθημα, αλλά συνήθως υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις ή πρήξιμο (ή και στα δύο) στα χέρια, τους καρπούς και τα γόνατα. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε μία έως τρεις εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, αν και σπάνια προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα.

Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να γνωρίζουν ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός νωρίς, επτά έως 10 ημέρες πριν από την εμφάνιση εξανθήματος (αν εμφανιστεί). Γι’ αυτό είναι καλό να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στον ιό.

pempti nosos stin egimosini3

Πόσο συχνή είναι η πέμπτη νόσος;

Η πέμπτη νόσος είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Περίπου οι μισοί ενήλικες (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών) έχουν ήδη ανοσία  επειδή αρρώστησαν με τον ιό στο παρελθόν. Μπορεί να επηρεάσει άτομα σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, με τα κρούσματα να εμφανίζονται συνήθως στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Πώς μπορώ να προλάβω την πέμπτη νόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, τηρήστε τους κανόνες υγιεινής ειδικά όταν βρίσκεστε κοντά σε μικρά παιδιά:

  • Πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά μετά από αλλαγή πάνας και φύσημα μύτης.
  • Μην μοιράζεστε σκεύη ή φλιτζάνια, ειδικά με μικρά παιδιά.
  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με τα χέρια σας.

proeklamsia stin egimosini3

Τι πρέπει να κάνετε εάν κολλήσετε την πέμπτη ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στην πέμπτη ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας. Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει εάν έχετε πιθανώς ανοσία στον ιό από προηγούμενη μόλυνση ή εάν έχετε μολυνθεί πρόσφατα.

Τα καλά νέα είναι ότι τα μωρά επηρεάζονται πολύ σπάνια όταν η έγκυος κολλάει τον ιό.

Σε περίπου 5 % των γυναικών που αρρωσταίνουν με πέμπτη ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ιός μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του μωρού να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή σοβαρής αναιμίας. Οι κίνδυνοι για τα μωρά είναι μεγαλύτεροι εάν μολυνθούν κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης.

Εάν αρρωστήσετε με πέμπτη νόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία του παρβοϊού Β19, εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρές επιπλοκές. Ο γιατρός θα σας παρακολουθεί με επιπλέον προγεννητικές επισκέψεις, υπερήχους και αιμοληψίες.

Πηγή: whattoexpect.com


Πηγή