Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πέντε μύθοι για τον ύπνο του μωρού

Όταν κοιμάται ένα μωρό, η πρώτη αντίδραση των γονιών είναι να κάνουν ησυχία.

Πιθανόν κι εσείς να θεωρείται ότι η ησυχία βοηθά το μωρό να κοιμηθεί ήρεμα και για περισσότερο χρόνο. Είναι όμως έτσι;

Ο Δρ Harvey Karp, παιδίατρος και συγγραφέας, καταρρίπτει πέντε μύθους σχετικά με τον ύπνο του μωρού.

Μύθος 1ος: Τα μωρά χρειάζονται απόλυτη ησυχία για να κοιμηθούν

Το μωρό μέσα στη μήτρα συνήθιζε να ακούει θορύβους και δυνατούς ήχους. Έτσι, ο ύπνος στη σιωπή είναι στην πραγματικότητα μια μορφή αισθητικής στέρησης σε ένα μωρό. Θα ήταν σαν να κλειδώσεις έναν ενήλικο σε μια σκοτεινή ντουλάπα! Φυσικά, οι δυνατοί ή εκκωφαντικοί θόρυβοι θα διαταράξουν τον ύπνο του, ωστόσο, δεν χρειάζεται να επικρατεί απόλυτη ησυχία στο σπίτι.

Μύθος 2ος : Ο λευκός θόρυβος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβος

Όταν το μωρό σας κλαίει, πρέπει ο ήχος που το ηρεμεί να έχει την ίδια ένταση με το κλάμα του. Διαφορετικά δεν μπορεί να τον ακούσει. Ενισχύστε λοιπόν τον ήχο  της σκούπας, του απορροφητήρα, μέχρι να κοιμηθεί και για πέντε ή 10 λεπτά, και χαμηλώστε τον στο επίπεδο των 65 dB.

Μύθος 3ος : Όλοι οι τύποι λευκού θορύβου είναι αποτελεσματικοί

Ο έντονοι λευκοί θόρυβοι μπορούν να τραβήξουν την προσοχή του μωρού αλλά δεν το βοηθούν στον ύπνο. Από την άλλη πλευρά, οι πιο ήπιοι λευκοί θόρυβοι, είναι χαλαρωτικοί. Επιπλέον, οι συνεχείς ήχοι, όπως στεγνωτήρες μαλλιών ή ο ήχος της βροχής, είναι πιο αποτελεσματικοί από τον χτύπο της καρδιάς, τα κύματα του ωκεανού και τους φυσικούς θορύβους.

ipnos morou1

Μύθος 4ος: Ο λευκός θόρυβος μπορεί να βλάψει την ακοή του μωρού

Το 2014, ερευνητές μιας μελέτης προειδοποίησαν ότι εάν παιζόταν λευκός θόρυβος στα 85 dB ή υψηλότερα για οκτώ ώρες, θα μπορούσε να βλάψει την ακοή του μωρού. Πρότειναν λοιπόν  να τοποθετούνται οι συσκευές όσο το δυνατόν πιο μακριά και ο ήχος να μην ξεπερνά τα 50 dB. Κατά τον Δρ Harvey Karp αυτή η συμβουλή μπορεί να φαίνεται λογική, αλλά τη θεωρεί λανθασμένη. Όπως λέει, ο λευκός θόρυβος στα 50 dB ή χαμηλότερα δεν προσφέρει κανένα όφελος για τον ύπνο του μωρού.

Μύθος 5ος: Δεν πρέπει να μιλάμε δυνατά

Μερικοί γονείς φοβούνται ότι ένα γέλιο ή καθημερινοί ήχοι θα ξυπνήσουν το μωρό. Στην πραγματικότητα, όμως, τα μωρά και τα μικρά παιδιά νανουρίζονται από τους θορύβους του σπιτιού. Ωστόσο, θα πρέπει να ρυθμίσετε το τηλέφωνό σας στη δόνηση, επειδή ένας ήχος με ένταση, μπορεί να ξυπνήσει απότομα το μωρό, καθώς δεν είναι από τους οικείους θορύβους.

Πηγή: kidspot.com.au


Πηγή