Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο του νεογέννητου

Ο ύπνος του μωρού είναι από τα θέματα που απασχολούν πολύ τους νέους γονείς και είναι λογικό. Σίγουρα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά, γνωρίζατε όμως και τα παρακάτω πέντε facts για τον ύπνο του νεογέννητου;

Κάποια νεογέννητα κοιμούνται περισσότερο τη μέρα και λιγότερο το βράδυ

Πολλά μωρά γεννιούνται έχοντας ανάποδα την αίσθηση της ημέρας και της νύχτας, αναφέρει ο Charles Shubin, διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής. Ένα μωρό που ξυπνάει κάθε μία ώρα το βράδυ, είτε για να φάει, είτε απλώς επειδή έχει κοιμηθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να εξαντλήσει τους γονείς. «Είναι μία πραγματική πρόκληση για τον γονιό γιατί δεν είναι φυσιολογικό για το σώμα μας να είμαστε ξύπνιοι όλο το βράδυ» αναφέρει ο Shubin.

Προσπαθήστε να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο όταν κοιμάται και το μωρό και μην ξεχνάτε ότι όλη αυτή η φάση είναι προσωρινή. Όσο το μωρό μεγαλώνει και αναπτύσσεται το νευρικό του σύστημα, οι κύκλοι ύπνου του θα γίνουν μεγαλύτεροι και θα κοιμάται περισσότερο το βράδυ.

Όσες ώρες και αν κοιμάται το νεογέννητο, η κούραση είναι δεδομένη

Τα περισσότερα βρέφη, τις πρώτες εβδομάδες δεν κοιμούνται για περισσότερο από δύο με τέσσερις ώρες συνεχόμενα. Επίσης, κατά μέσο όρο κοιμούνται από 14 με 18 ώρες την ημέρα και πάλι όμως τα πράγματα δεν παύουν να είναι ζόρικα. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το babycenter.com, το 71% των μαμάδων υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου είναι αυτό που τις δυσκολεύει περισσότερο.

Τα μωρά δεν χρειάζονται ησυχία για να κοιμηθούν

Κοιμάται το νεογέννητο και περπατάτε στις μύτες των ποδιών ή μιλάτε ψιθυριστά για να μην το ξυπνήσετε; Δε χρειάζεται. «Τις πρώτες εβδομάδες ζωής τους, τα περισσότερα μωρά μπορούν να κοιμηθούν και στο πιο θορυβώδες  περιβάλλον, με φως ή χωρίς.» αναφέρει ο Shubin.

Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο εάν σκεφτούμε το περιβάλλον όπου ήταν επί εννέα μήνες πριν τη γέννησή τους. Μέσα στη μήτρα το έμβρυο άκουγε τον χτύπο της καρδιά της μητέρας, το πεπτικό σύστημα κ.α, συνεπώς μπορούν να κοιμηθούν εύκολα χωρίς να επικρατεί νεκρική σιγή.

Το κάθε μωρό στο θέμα του ύπνου είναι διαφορετικού

Το κάθε μωρό έχει τη δική του προσωπικότητα και χαρακτήρα και αυτό φαίνεται και στο κομμάτι του ύπνου. Κάποια κοιμούνται ελαφριά και άλλα πιο βαριά. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να βρείτε μία βραδινή ρουτίνα ύπνου που θα βοηθήσει το μωρό να κοιμάται πιο ήρεμο.

Τα μωρά δε χρειάζονται μαξιλάρια και κουβέρτες

Όσο πιο λιτή είναι η κούνια του βρέφους, τόσο το καλύτερο. Είναι πολύ πιο ασφαλές για το μωρό, στην κούνια να μην υπάρχουν μαξιλάρια, κοιλάκια και άλλα αντικείμενα, καθώς μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Πηγή: babycenter.com


Πηγή