Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πέντε συνήθειες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν υγιή στο σχολείο

Το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει την ερχόμενη Δευτέρα (13/9) και οι μαθητές για ακόμα μια φορά θα προσέρχονται με μάσκες και το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ ή τη βεβαίωση παρελθούσης νόσησης ( τελευταίου εξαμήνου) ανά χείρας.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, το self test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα ( Τρίτη και Παρασκευή) έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Ακόμη και με προληπτικά μέτρα, τα περισσότερα παιδιά θα έχουν μεταξύ έξι και οκτώ κρυολογήματα ετησίως καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα συνεχίζει να αναπτύσσεται. Και με τον COVID-19 να κυκλοφορεί ακόμη, η ανάγκη πρόληψης ασθενειών κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 είναι πιο σημαντική από ποτέ. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να καθιερώσουν ορισμένες σημαντικές συνήθειες που θα τα βοηθήσουν να παραμείνουν υγιή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ποιες είναι αυτές

Τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος του παιδιού

Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης 16 διαφορετικών ασθενειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας σημειώθηκε απότομη μείωση του αριθμού των παιδιών που έκαναν τα εγκεκριμένα εμβόλια. Επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κάνει όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου της εποχικής γρίπης. Οσον αφορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν σε όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω να κάνουν το εμβόλιο COVID-19 .

Σωστό πλύσιμο των χεριών

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να αποφευχθεί η εξάπλωση τόσο του κορονοιού όσο και άλλων ιώσεων. Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μικρόβια, μπορούν εύκολα να τα μεταδώσουν – ειδικά αν τρίψουν τα μάτια ή ξύσουν τη μύτη τους.
Το πλύσιμο των χεριών-μαζί με τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση-είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19.

Μάθετε ( και υπενθυμίστε) στα παιδιά πώς να πλένουν τα χέρια τους σωστά – και πότε να το κάνουν (αφού φυσούν τη μύτη τους, χρησιμοποιούν το μπάνιο και πριν από το φαγητό). Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου να αρρωστήσουν και με τη σειρά τους, να μολύνουν άλλους.

Επαρκής ύπνος

Μελέτες δείχνουν ότι ο ελλιπής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά με διάφορους τρόπους: κακή συγκέντρωση, παχυσαρκία, κατάθλιψη, τραυματισμούς.Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από μια καθορισμένη ώρα ύπνου.

proino

Καλό πρωινό

Το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όταν πρόκειται για μαθητές. Ένα ισορροπημένο πρωινό με πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες έχει καθιερωθεί ως σημαντικός παράγοντας για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διατήρηση ενός σταθερού ενεργειακού επιπέδου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με μελέτη, τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά και να τρώνε λιγότερο λίπος και χοληστερόλη. Ομοίως, ο σίδηρος, οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη D είναι περίπου 20% έως 60% υψηλότερα σε παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό σε σύγκριση με εκείνα που το παραλείπουν.

Υγιεινά σνακ

Τα σνακ είναι σημαντικά γιατί – όταν συνδυάζονται με υγιεινά γεύματα – βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Επιπλέον, το να έχουμε μικρά σνακ μεταξύ των γευμάτων ενισχύει την ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε μικρά γεύματα όταν πεινούν. Αυτό τους βοηθά να δημιουργήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com


Πηγή