Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παίρνετε αντί να χάνετε βάρος; Ποια λάθη κάνετε

Έχετε υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής αλλά δεν βλέπετε σημαντική διαφορά στα κιλά σας. Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί πολύ κόσμο και οι ειδικοί έχουν απαντήσεις για τα κοινά λάθη που μπορεί να εμποδίζουν την απώλεια βάρους.

Δείτε ορισμένα από αυτά

Ζυγίζεστε σχεδόν καθημερινά

Μπορεί να είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε ότι δεν χάνετε βάρος αρκετά γρήγορα, παρά το γεγονός ότι ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το βάρος επηρεάζεται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων των υγρών και της ποσότητας τροφής που παραμένει στον οργανισμό σας. Στην πραγματικότητα, το βάρος μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 4 κιλά σε διάστημα λίγων ημερών, ανάλογα με το πόσο φαγητό έχετε καταναλώσει ή πόσα και τι υγρά.
Επίσης, οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών η οποία αντικατοπτρίζεται στο βάρος που βλέπετε στη ζυγαριά.
Εάν το βάρος σας παραμένει σταθερό, μπορεί να χάνετε λίπος αλλά ο οργανισμός να κατακρατά υγρά. Επιπλέον, εάν γυμνάζεστε, μπορεί να αυξάνονται οι μυς και να χάνετε λίπος.

Καταναλώνετε λιγότερες ή περισσότερες θερμίδες

Για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι η μείωση 3.500 θερμίδων την εβδομάδα θα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια λίπους κατά μισό κιλό. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το ισοζύγιο θερμίδων δεν είναι το ίδιο για κάθε άτομο.Μπορεί να καταναλώνετε τρόφιμα που είναι υγιεινά αλλά και υψηλά σε θερμίδες, όπως ξηροί καρποί και ψάρι. Η κατανάλωση μέτριας μερίδας είναι το κλειδί.Από την άλλη πλευρά, η μείωση της πρόσληψης θερμίδων στο ελάχιστο μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε απώλεια μυών επιβραδύνοντας σημαντικά μεταβολισμό.

Καθόλου ή υπερβολική άσκηση

Κατά την απώλεια βάρους, χάνετε αναπόφευκτα μυϊκή μάζα καθώς και λίπος, αν και η ποσότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες .
Εάν δεν ασκείστε καθόλου περιορίζοντας τις θερμίδες, είναι πιθανό να χάσετε περισσότερη μυϊκή μάζα και να αντιμετωπίσετε μείωση του μεταβολικού ρυθμού.
Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, όπως το να επηρεάσει αρνητικά τις ενδοκρινικές ορμόνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των λειτουργιών σε όλο το σώμα.

Επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά ή διαίτης

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά θεωρούνται συχνά υγιεινές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Ωστόσο, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι γεμάτα ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση τους. Για παράδειγμα, 170 γραμμάρια γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών με γεύση, μπορεί να περιέχει 23,5 γραμμάρια ζάχαρης (πάνω από 4 κουταλάκια του γλυκού). Τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών μπορούν επίσης να σας κάνουν να πεινάτε και να τρώτε περισσότερο.

afxisi varous1

Δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη

Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης είναι σημαντική εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους

  • Μειώνει την όρεξη
  • Αυξάνει το αίσθημα πληρότητας
  • Διατηρεί ή αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό
  • προστατεύει τη μυϊκή μάζα κατά την απώλεια βάρους

Προσπαθήστε κάθε γεύμα σας να περιέχει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες . Λάβετε υπόψη ότι η επιλογή πρωτεΐνης δεν περιορίζεται στο κρέας ή στα γαλακτοκομικά . Φασόλια, όσπρια, κινόα και λιναρόσποροι είναι επίσης εξαιρετικές και προσιτές επιλογές.

Πηγή: healthline.com


Πηγή