Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο: Τι να προσέξετε με τα παιδικά video στο YouTube

Μία τάση που παρατηρείται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με τις τηλεοπτικές συνήθειες των παιδιών μας, τα οποία δείχνουν να αποφεύγουν την …τηλεόραση και να έχουν στραφεί προς το YouTube! Πρόκειται για ιδιαίτερα έντονη τάση σε σημείο που πολλοί είναι οι γονείς εκείνοι που προβληματίζονται κατά πόσον τα videos που κυκλοφορούν στο YouTube είναι κατάλληλα για τα παιδιά τους. Ιδίως, εκείνα που είναι ακόμη στο Δημοτικό.

Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς 

Θα πρέπει να σημειωθεί κατ’ αρχήν ότι το YouTube έχει δημιουργήσει μία ειδική έκδοση για τα παιδιά, ονόματι YouTube for Kids, το περιεχόμενο της οποίας είναι προσεκτικά επιλεγμένο, ενώ δεν υπάρχουν διαφημίσεις. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως τα περισσότερα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα ότι το «κανονικό» YouTube έχει πολύ περισσότερο περιεχόμενο, ιδίως στην ελληνική γλώσσα, την οποία και καταλαβαίνουν.

Όμως, είναι προφανές ότι το περιεχόμενο στο YouTube δεν είναι όλο κατάλληλο για τα παιδιά. Και εκεί είναι που αρχίζουν οι ανησυχίες των γονιών που βλέπουν τα πιτσιρίκια τους να έχουν αρπάξει το tablet και να ψάχνουν με μανία μέσα στο YouTube. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, προκειμένου να περιορίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν;

Ιδού μερικές συμβουλές:

Δείτε τα video μαζί με τα παιδιά σας. Απλά, ζητήστε από τα παιδιά σας να κάτσετε και να δείτε μαζί τα video που έχουν επιλέξει. Γενικότερα, τα παιδιά προτιμούν συγκεκριμένα κανάλια ή συγκεκριμένες προσωπικότητες για να παρακολουθούν, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να τους ελέγξετε.
Δείτε τα video των παιδιών σας μόνοι σας. Αν τα παιδιά σας δεν θέλουν να καθίσετε μαζί και να δείτε τα αγαπημένα τους video, σημειώστε τους τίτλους τους και δείτε τα μόνοι σας για να έχετε ιδία άποψη.
Δείτε το ιστορικό παρακολούθησης. Αν ανησυχείτε για το τι βλέπει το παιδί σας, πολύ απλά τσεκάρετε το ιστορικό παρακολoύθησης (history). Ακόμη και αν το διαγράφει, θα μπορέσετε να πάρετε μία ιδέα για το είδος των video που παρακολουθεί από τα προτεινόμενα video που εμφανίζονται στην αρχική σελίδα του YouTube.
Εγγραφείτε σε κανάλια. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει εγγραφή στα κανάλια που του αρέσουν. Συνήθως, τα παιδιά αν έχουν αρκετές νέες προτάσεις για προβολή video δεν ψάχνουν εκτός των καναλιών στα οποία έχουν γίνει συνδρομητές.
Ελέγξτε τους δημιουργούς περιεχομένου. Συνήθως κάτω από κάθε video υπάρχει το όνομα του δημιουργού και ορισμένες πληροφορίες γι’ αυτόν, οπότε μπορείτε να ελέγξετε ποιος είναι και τι είδους video «ανεβάζει». Καλό είναι επίσης να διαβάζετε τα σχόλια κάτω από τα video του.
Ελέγξτε αν προβάλλονται διαφημίσεις πριν τα videos. Παρεπιμπτόντως, αυτό είναι καλό σημάδι γιατί το YouTube αποφεύγει την προβολή διαφημίσεων σε «μη κατάλληλα» videos.
Δημιουργήστε playlists με videos που έχετε εγκρίνει και αρέσουν στο παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο, οι προτάσεις που θα γίνονται θα είναι πιο κοντά σε αυτά που έχετε εγκρίνει εσείς.

paidia kai you tube 1

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το πόσο κατάλληλο είναι για το παιδί σας το video περιεχόμενο του YouTube είναι κάτι που θα κρίνετε εσείς. Το θέμα χρήζει προσοχής, αλλά το κυριότερο είναι να είστε σε επικοινωνία με το παιδί σας ώστε να του δώσετε να καταλάβει ποιο είναι το κατάλληλο περιεχόμενο για την ηλικία του. Γιατί, ως γνωστόν, το απαγορευμένο είναι και το πιο γλυκό…


Πηγή