Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2020: Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι η βία

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day).

Η 8η Μαρτίου θεσπίστηκε για πρώτη φορά ως Ημέρα της Γυναίκας το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή των γυναικών όμως η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φίλων είναι πολύ μεγάλη.

Η ισότητα των φύλων στην εργασία

Το 2019, η ΕΕ ψηφίσε υπέρ πιο ευέλικτων συνθηκών εργασίας και της χορήγησης αδειών για την φροντίδα της οικογένειας που βοηθούν τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές να εξισορροπήσουν την επαγγελματική και προσωπική ζωή τους και να αποφύγουν την ανάγκη επιλογής μεταξύ οικογένειας και καριέρας.

Το Κοινοβούλιο ζητάει την λήψη μέτρων για την γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος και της διαφοράς των συντάξεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, που το 2017 άγγιζαν το 16% και 35,7% αντιστοίχως. Ζήτησε, επίσης, τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας στις γυναίκες, καθώς υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που ζουν στη φτώχεια στην ΕΕ, παρά άντρες.

Βία κατά των γυναικών

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι η βία, καθώς, η πρόοδος προς την ισότητα των δύο φίλων είναι κάθε άλλο παρά σταθερή». Αυτό είχε δηλώσει το 2017 η υπεύθυνη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, Πουμζίλε Μλάμπο- Ενγκούκα.

Τρία χρόνια μετά κάθε άλλο παρά έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία του womensos.gr

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  •  500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως, περίπου ένα στα δέκα, έχουν υποστεί σεξουαλική βία!

«Προφανώς, η τάξη και η περιοχή βοηθούν κάποιες γυναίκες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό διαφορετικά, όμως παντού σε όλο τον κόσμο το μεγάλο θέμα της βίας κατά των γυναικών είναι μια πραγματικότητα, είτε είναι πλούσιες ή φτωχές, είτε ζουν σε μια ανεπτυγμένη ή σε μια αναπτυσσόμενη χώρα», είχε πει η Μλάμπο- Ενγκούκα.

Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια.

Διακήρυξη του Πεκίνου για την ισότητα των φύλων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιορτάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που σηματοδοτείται από την 25η επέτειο της Διακήρυξης του Πεκίνου για την ισότητα των φύλων.

Τι είναι η Διακήρυξη του Πεκίνου;

Το 1995, το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις γυναίκες ενέκρινε ψήφισμα για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και την προώθηση των δικαιωμάτων τους παγκοσμίως. Η Διακήρυξη του Πεκίνου καθορίζει στρατηγικούς στόχους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε 12 τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, της βίας εναντίον των γυναικών και των γυναικών στην εξουσία.

Πρόληψη της βίας κατά των γυναικών

Το Κοινοβούλιο έχει τονίσει την ιδιαίτερη ανάγκη καταπολέμησης συγκεκριμένων μορφών βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, της εμπορίας ανθρώπων, τη καταναγκαστικής πορνείας γυναικών, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, της παρενοχλητικής παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο (cyberstalking) και της διαδικτυακής βίας.


Πηγή