Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Παιδί και διατροφή: Επτά υγιεινές τροφές για μωρά ενός έτους

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, αλλάζουν και λατρεύουν να ανακαλύπτουν τα πάντα γύρω τους. Σιγά σιγά κάνουν τα πρώτα τους βήματα, μαθαίνουν να ελέγχουν ακόμα περισσότερο τις κινήσεις και το σώμα τους και λένε τις πρώτες τους λέξεις.

Σε αυτό το κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική. Ήδη τους τελευταίους μήνες έχετε εντάξει τις στερεές τροφές στη διατροφή τους και είναι αυτές που θα τους δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Τα παιδιά ενός έτους πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 1000 θερμίδες την ημέρα, 700mg ασβέστιο και 7 mg σίδηρο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων. Ποιες είναι όμως οι δώδεκα πιο υγιεινές τροφές που θα τους προσφέρουν τα παραπάνω;

Μπανάνες, ροδάκινα και άλλα φρούτα με μαλακή υφή

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά μπορούν να τρώνε μόνα τους μαλακές τροφές και τα φρούτα είναι η ιδανική επιλογή. Οι μπανάνες, τα ροδάκινα, τα μάνγκο και άλλα φρούτα που έχουν μαλακή υφή θα δώσουν στο μικρό σας τι βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, ενώ παράλληλα μπορούν να τα φάνε πολύ εύκολα και μόνα τους.

Γάλα και γιαούρτι

ygieines trofes gia mora 3

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των παιδιών.

Βρώμη

ygieines trofes gia mora 7

Η βρώμη είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μπορείτε να την προσφέρετε στο παιδί σας βρασμένη ή με λίγο γάλα. Είναι μαλακή και θα κάνει το μικρό σας να εξοικειωθεί με τη διαδικασία του μασήματος.

Αυγά

ygieines trofes gia mora 4

Το αυγό είναι μία πολύ ωφέλιμη τροφή για τα παιδιά και τους ενήλικες. Ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και κάνει καλό στην όραση. Εάν το παιδί σας δεν έχει ξαναφάει αυγό, προσέξτε την πρώτη φορά που θα του δώσετε να δοκιμάσει για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Κοτόπουλο

ygieines trofes gia mora 1

Το κοτόπουλο είναι επίσης μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ένας τρόπος είναι να το εντάξετε στη διατροφή του παιδιού σας βρασμένο και κομμένο σε κομματάκια.

Αβοκάντο

ygieines trofes gia mora 6

Το αβοκάντο είναι από τις πιο ευεργετικές τροφές καθώς συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και η μαλακή υφή του το κάνει κατάλληλο και για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Βραστό μπρόκολο και καρότα

ygieines trofes gia mora 2

Δύο λαχανικά που καλό είναι να μάθετε στο μικρό σας από την μικρή του ακόμα ηλικία. Τόσο το μπρόκολο, όσο και τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Πηγή:healthline.com


Πηγή