Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Παρατεταμένη εγκυμοσύνη:Τι σημαίνει για το μωρό σας;

Τα μωρά που γενιούνται τελειόμηνα (37 με 40 εβδομάδες) θεωρούνται «υπερήμερα» ενώ όταν ξεπερνούν τις 42 εβδομάδες «υπερώριμα».

Λιγότερα από 6% των μωρών γεννιούνται υπερώριμα και δεν είναι γνωστό γιατί μερικές κυήσεις διαρκούν πιο πολύ. Είναι πιθανότερο να διαρκέσει η εγκυμοσύνη σας περισσότερο αν έχει συμβεί το ίδιο και στο παρελθόν ή αν έχετε οικογενειακό ιστορικό.

Πιστεύεται επίσης, ότι υπερώριμα μωρά γεννιούνται από γυναίκες που τρέφονται καλά και ότι οι κυήσεις διαρκούν περισσότερο το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Η παρατεταμένη εγκυμοσύνη ίσως προκαλέσει ανησυχία γιατί μπορεί να μειωθεί το αμνιακό υγρό, να σταματήσει να παίρνει παιδικό βάρος το μωρό ή να μην του παρέχεται αρκετό οξυγόνο για να ανταπεξέλθει στον τοκετό, λόγω γήρανσης του πλακούντα.
Μπορεί να πέσει το σάκχαρό του ( υπογλυκαιμία) γιατί δεν έχει αρκετά αποθέματα και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εισπνεύσει μηκώνιο. Ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξάνεται ελαφρώς μετά τις 42 εβδομάδες. 

Μετά τη γέννα
Τα σημάδια υπερωριμότητας στο μωρό περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα που σκάει, μακριά νύχια, άφθονα μαλλιά, πτυχές στις παλάμες και τις πατούσες, ελάχιστα αποθέματα λίπους και κιτρινοπράσινο δέρμα λόγω χρώσης από μηκώνιο.
Πρέπει να έχετε στο νου σας ότι αν και το μωρό σας έχει περάσει την αναμενόμενη ημερομηνία, μπορεί να μην έχει προβλήματα. Θα γίνει εκτίμηση με εξέταση της όψης του και συσχετισμό της με τη διάρκεια της κύησης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται αγωγή, αν και μπορεί να πρέπει να ρυθμιστεί το χαμηλό σάκχαρο και να γίνει αναρρόφηση για να αφαιρεθεί το μηκώνιο που ίσως έχει περάσει στους πνεύμονες του μωρού σας.

Ένα αργοπορημένο μωρό δεν είναι κάτι κακό. Τα περισσότερα από αυτά τα μωρά παραμένουν σε υγιές περιβάλλον –με πλακούντα που λειτουργεί ακόμα καλά- και είναι πιο βαριά οπότε μπορεί να είναι και πιο γερά και ανθεκτικά στις προκλήσεις του έξω κόσμου. Επίσης μπορεί να φαίνονται περισσότερο σε εγρήγορση από τα μωρά που γεννιούνται νωρίτερα. Οι πνεύμονες τους είναι απολύτως ώριμοι και έχουν ωφεληθεί από τη μακρύτερη θρέψη. Είναι πιθανόν να έχουν περισσότερα μαλλιά από τα μωρά που γεννιούνται ακριβώς την αναμενόμενη ημερομηνία και πιο στρουμπουλά. Τα υπερώριμα μωρά είναι τελικά πιθανότατα πολύ υγιή, ενεργά μωρά και πάνω απ΄όλα αξίζουν την υπομονή.

 

Πληροφορίες από το βιβλίο «Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα.


Πηγή