Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ύπνος μωρού & σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Οι οδηγίες των ειδικών

Εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια οι συστάσεις των ειδικών παραμένουν οι ίδιες: Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Ωστόσο, μια νέα βρετανική δημοσκόπηση δείχνει ότι ποσοστό πάνω από 68% των γονέων δεν γνωρίζει ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ώστε να εξασφαλίσει ασφαλή ύπνο για το παιδί και να μειωθεί ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Lullaby Trust, συμμετείχαν 500 γονείς παιδιών ηλικίας 0-2 ετών. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, εκπρόσωποι του οργανισμού δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι γονείς αγνοούν σε τόσο μεγάλο βαθμό τις βασικές οδηγίες ασφαλούς ύπνου.

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου χαρακτηρίζεται από τον αναπάντεχο ξαφνικό θάνατο ενός μωρού, με τα αίτια του θανάτου να παραμένουν αδιευκρίνιστα μετά τη νεκροψία-νεκροτομή.

Ποσοστό 38% των γονέων δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν αν ένα μωρό πρέπει να κοιμάται μπρούμυτα, ενώ ποσοστό 55% δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν αν είναι σωστό ένα μωρό να κοιμάται στο πλάι.

Το 1991 επικράτησε η οδηγία να κοιμούνται όλα τα μωρά ανάσκελα και έκτοτε οι θάνατοι από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μειώθηκαν κατά 85% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον οργανισμό Lullaby Trust, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα μωρά που κοιμούνται πάντοτε ανάσκελα είναι έξι φορές λιγότερο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους λόγω του συνδρόμου σε σύγκριση με μωρά που κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι.

Ποιες είναι οι οδηγίες των ειδικών για ασφαλή ύπνο

Σύμφωνα με τον οργανισμό Lullaby Trust και το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS):

– Το μωρό πρέπει πάντοτε να κοιμάται ανάσκελα, ποτέ μπρούμυτα ή στο πλάι.

– Οι γονείς δεν πρέπει να κοιμούνται αγκαλιά με το μωρό στον καναπέ ή στην πολυθρόνα.

– Το μωρό δεν πρέπει να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί με τους γονείς εάν αυτοί είναι υπερβολικά νυσταγμένοι ή βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών.

– Το πρόσωπο ή το κεφάλι του μωρού δεν πρέπει να είναι καλυμμένο όταν βρίσκεται στην κούνια.

– Δεν πρέπει να υπάρχουν σκεπάσματα μεγάλου μεγέθους μέσα στην κούνια, ώστε να μην μπερδεύεται το μωρό μέσα σε αυτά.

– Το μωρό δεν πρέπει να ζεσταίνεται μέσα στην κούνια.

– Το στρώμα του μωρού πρέπει να είναι σκληρό, επίπεδο και αδιάβροχο.

– Η κούνια του μωρού πρέπει να βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα των γονέων τους πρώτους έξι μήνες.

Οι εκπρόσωποι του Lullaby Trust επεσήμαναν ότι αν ακολουθούσαν όλοι οι γονείς τις συστάσεις των ειδικών οι θάνατοι λόγω συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου θα μπορούσαν ακόμη και να εξαλειφθούν εντελώς.

Δείτε κι αυτό:

Χρειάζονται μαξιλάρι τα μωρά στον ύπνο;

Έρευνα: Κινδυνεύει η ζωή των βρεφών από σκεπάσματα και αντικείμενα στην κούνια


Πηγή