Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πατατάκια στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται ή όχι;

Η κατανάλωση τσιπς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του μωρού.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη ενώ και οι γιατροί δεν συνιστούν την κατανάλωση τσιπς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τονίζοντας τον κίνδυνο επιπλοκών στο έμβρυο.

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η κατανάλωση τσιπς, ( να παρασκευάζονται στο σπίτι με πατάτες και να τηγανίζονται σε λάδι καλής ποιότητας ή να ψήνονται στο φούρνο) αλλά και πάλι σε ελάχιστη ποσότητα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, συνιστάται στις γυναίκες να μείνουν μακριά από τα πατατάκια ειδικά μέχρι να ολοκληρώσουν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Γιατί η κατανάλωση τσιπς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβλαβής;

  • Τα έτοιμα τσιπς έχουν μόνο 30% πραγματικές πατάτες. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι άμυλο και συνθετικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη γεύση. Αυτά τα πρόσθετα δεν είναι καθόλου υγιή για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.
  • Τα πατατάκια που διατίθενται στην αγορά τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες στο ίδιο λάδι, το οποίο απομακρύνει τα θρεπτικά συστατικά (εάν υπάρχουν).
  • Η υπερβολική κατανάλωσή τους, επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση βάρους.
  • Τα έτοιμα τσιπς υφίστανται επεξεργασία όπου προστίθενται κορεσμένα άλατα, γεύσεις και πρόσθετα. Η ποσότητα αλατιού που περιέχουν διαταράσσει τα ρυθμιζόμενα επίπεδα νερού στο σώμα, επιδεινώσει το πρήξιμο στα πόδια και αυξήνει την αρτηριακή πίεση.

chips

Πώς επηρεάζεται η υγεία των εμβρύων από την κατανάλωση τσιπς

Αρκετές ποικιλίες τσιπς είναι γνωστό ότι περιέχουν ακρυλαμίδιο, το οποίο είναι καρκινογόνο. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να διαταράξει το σχηματισμό του υπάρχοντος DNA, επηρεάζοντας το βάρος του εμβρύου αλλά και το μέγεθος του κεφαλιού. Επίσης μπορεί να υπάρξουν γενετικές ανωμαλίες και αναπτυξιακές καθυστερήσεις αργότερα στο μωρό.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην κατανάλωση τσιπς, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι η ασφάλεια του μωρού είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα.

Επομένως, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τσιπς ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο. Μόλις γεννήσετε μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας πατατάκια αλλά με μέτρο, γιατί οτιδήποτε υπερβολικό δεν είναι ποτέ καλό για την υγεία σας.

Πηγή: parenting.firstcry.com


Πηγή