Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πειθαρχία και παιδί: Οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια

Χρειάζεται χρόνος για να μάθει ένα παιδί τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και τον αυτοέλεγχο.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας και κυρίως να μην περιμένετε να θυμάστε τι του είπατε την τελευταία φορά. Αυτό δε σημαίνει ότι δε δίνει σημασία στις συμβουλές σας, αλλά ότι ίσως απλώς τις ξέχασε. Οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη διδακτική αξία από τα λόγια. Συνεπώς, πρέπει να δείξετε έμπρακτα στο παιδί σας πώς να φέρεται. Μπορείτε να κάνετε το εξής:

-Να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερους «κανόνες». Το «Μη» είναι πολύ αρνητική λέξη και αν δεν προσέξετε, μπορεί να αρχίζετε κάθε σας πρόταση προς το δίχρονο παιδί σας με ένα «Μη».
-Μη δίνετε αόριστες οδηγίες στο παιδί. Προσπαθήστε να είστε πολύ σαφής.
-Όταν δίνετε μια οδηγία στο παιδί σας, να του εξηγείτε πάντα το λόγο. Να αποφεύγετε να απαντάτε «Επειδή το λέω εγώ»  όταν σας ρωτά γιατί.
-Να ανταμείβετε πάντα την καλή συμπεριφορά με «μπράβο» και εκδηλώσεις τρυφερότητας, ακόμη και με ένα έκτακτο κέρασμα, αν το παιδί κατάφερε να κάνει κάτι δύσκολο. Μπορείτε να του δείξετε τη διάκριση μεταξύ καλής και κακής συμπεριφοράς απλώς με το να μη του λέτε « μπράβο» και να μην το ανταμείβετε αν κάνει κάτι που δεν επιδοκιμάζετε.
-Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταφέρετε το παιδί σας να κάνει κάτι από το να του δείξετε ότι το κάνετε κι εσείς. Αν θέλετε να βγάζει το παιδί τα λασπωμένα του παπούτσια στην εξώπορτα ή να φοράει τις γαλότσες του πριν βγει στην βροχή, να είστε έτοιμη να κάνετε κι εσείς το ίδιο.
Να είστε σταθερή. Μη χαλαρώνετε τους κανόνες σας και λέτε άλλα τη μία φορά και άλλα την άλλη. Δεν υπάρχει λόγος να μη φάει παραπάνω παγωτό το παιδί στα γενέθλιά του, αφού ξέρει ότι αυτή είναι μια ξεχωριστή ημέρα, αλλά πρέπει να μάθει ότι δεν είναι δυνατόν να κάνει το ίδιο την επομένη.
-Να παραδέχεστε πάντα τα λάθη σας , όσο μικρό και αν είναι το παιδί σας, και να είστε γενναιόψυχη όταν κάνετε ένα λάθος. Μη φοβηθείτε λοιπόν να παραδεχτείτε ότι « Η μαμά δεν αντέδρασε σωστά», ή «έχεις δίκιο, δεν θα το ξανακάνω».


Πηγή