Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της δίδυμης κύησης;

Ο πλέον αξιόπιστος τρόπος για να μάθετε αν είστε έγκυος σε δίδυμα, είναι ο υπέρηχος.Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που ίσως σας προϊδεάσουν για τη δίδυμη κύηση.

Πρώτες ενδείξεις

Στην αρχή ακόμα της εγκυμοσύνης, το σώμα σας αρχίζει να παράγει ορμόνες και θα παρατηρήσετε κάποιες φυσικές αλλαγές. ‘Οπως:

Πρωινή αδιαθεσία

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί μερικές γυναίκες έχουν πρωινή αδιαθεσία, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της ορμόνης κύησης, της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hGH), συμβάλει στην αίσθηση της ναυτίας οποιαδήποτε στιγμή. Οι ναυτίες και οι εμετοί που διαρκούν πέρα από την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μπορεί να υποδηλώνουν ότι είστε έγκυος σε δίδυμα.

Κούραση

Η κόπωση είναι επίσης ένα πολύ πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Τις πρώτες εβδομάδες, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εξαντλημένες. Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών, μαζί με πιθανά προβλήματα, όπως άστατο ύπνο και αυξημένη ούρηση, μπορεί να διαταράξουν την ικανότητά σας να ξεκουράζεστε.

Υψηλή hCG

Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μελέτη του 2018 έδειξε ότι γυναίκες με δίδυμα μπορεί να έχουν υψηλότερες τιμές χοριακής από την αναμενόμενη.

Καρδιακός παλμός εμβρύου

Ο καρδιακός παλμός του μωρού σας μπορεί να ακουστεί από την 8η έως την 10η εβδομάδα χρησιμοποιώντας εμβρυϊκό doppler. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να προγραμματίσετε ένα υπερηχογράφημα για να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει.

Πρόωρη κίνηση

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι γονείς δεν αναφέρουν αίσθημα κίνησης μέχρι περίπου την 18η εβδομάδα, αυτό δεν είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι περιμένετε δίδυμα. Το μωρό σας κινείται στη μήτρα από την αρχή, αλλά είναι απίθανο να νιώσετε κάτι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.Φυσικά, η ύπαρξη δύο ή περισσότερων μωρών μπορεί να σημαίνει ότι θα αισθανθείτε την κίνηση λίγο νωρίτερα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το δεύτερο τρίμηνο.

didimi kiisi1

Αύξηση βάρους

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας, η αύξηση βάρους είναι πιθανό να είναι σχετικά μικρή. Συνήθως, οι έγκυοι παίρνουν 1 έως 4 κιλά τις πρώτες 12 εβδομάδες.

Υπέρηχος

Ορισμένοι γυναικολόγοι προγραμματίζουν πρόωρο υπέρηχο, μεταξύ 6ης έως 10ης εβδομάδας, για να επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη ή να ελέγξουν για τυχόν προβλήματα.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα;

Σύμφωνα με το CDC, το ποσοστό των διδύμων ήταν 32,6 δίδυμα ανά 1.000 γεννήσεις. Παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα και οι θεραπείες γονιμότητας μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να μείνετε έγκυος σε δίδυμα.

Πηγή: healthline.com


Πηγή