Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Ποιος πήρε την απόφαση να χωρίσετε;» – Πώς να απαντήσετε στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

Τα παιδιά που βιώνουν έναν χωρισμό έχουν συχνά απορίες και μπορεί να τις εκφράσουν την πιο απροσδόκητη στιγμή.

Για τους γονείς που προσαρμόζονται στις προκλήσεις του να μεγαλώνουν τα παιδιά μόνοι τους , τέτοιες ερωτήσεις μπορούν να αγγίξουν τα πιο ευαίσθητα σημεία τους και να πυροδοτήσουν ανασφάλειες :

  • Τι συμβαίνει με τον άλλο γονιό;
  • Κάνω κάτι λάθος;
  • Είναι εντάξει τα παιδιά μου αν μου κάνουν τέτοιες ερωτήσεις;

Οι ερωτήσεις των παιδιών αν τις απαντήσουμε με προσοχή, προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες που τα βοηθούν να προσαρμοστούν στις πραγματικές αλλαγές, ενώ τους δίνουμε να καταλάβουν ότι και οι δύο γονείς είναι αποφασισμένοι να τα ακούν,να τα καθοδηγούν και να τα παρηγορούν.

Δύσκολα συναισθήματα

Πώς διαχειρίζεται οποιοσδήποτε γονιός τα δύσκολα συναισθήματα που γεννούν τέτοιου είδους ερωτήσεις;

« Με πολλές βαθιές ανάσες και εξάσκηση», απαντούν η Karen Bonnell και η Kristlin Little, σύμβουλος διαζυγίου και σύμβουλος ψυχικής υγείας, αντίστοιχα, στο βιβλίο τους «Εμείς θα σε αγαπάμε πάντα», εκδόσεις διόπτρα. «Δεν θα ισχυριστούμε ότι είναι εύκολο να διαχωρίσετε τα θέματα των ενηλίκων από τις ερωτήσεις των παιδιών, αλλά ξέρουμε ότι με σκέψη, εξάσκηση και την επίγνωση ότι τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται στη μέση των προβλημάτων των ενηλίκων , θα έχετε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία απ΄όσο φανταζόσασταν ποτέ», προσθέτουν.

Αν περιμένετε τέτοιου είδους ερωτήσεις, θα νιώθετε πιο άνετα και πιο καλά προετοιμασμένοι. Τα παιδιά συχνά κάνουν ερωτήσεις στα άτομα εκείνα με τα οποία αισθάνονται ασφάλεια. Θεωρήστε το σημάδι ότι η σχέση σας είναι δυνατή. Τα παιδιά αναζητούν πληροφορίες, βαθύτερη κατανόηση ή απλώς επιβεβαίωση . Προσπαθήστε να διακρίνετε ποιο απ΄όλα ισχύει.

Τα μικρότερα παιδιά συχνά κάνουν ερωτήσεις για την καθημερινή τους ζωή, για αλλαγές ή θέματα που τους προξενούν άγχος. Προσφέρετε απλές, σύντομες απαντήσεις που τα καθησυχάζουν και τους ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

Αν μπορείτε να ακούτε και να είστε πραγματικά εκεί, τότε είστε έτοιμοι γι αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών.


Πηγή