Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Οι επιπτώσεις της πίεσης και του υψηλού σακχάρου στα νεφρά – Πώς θα τα προστατέψετε (εικόνες)

Το νεφρικό σύστημα είναι η μονάδα καθαρισμού του οργανισμού που αποβάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από το αίμα (π.χ. αλκοόλ, φάρμακα).

Μία από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών είναι η απομάκρυνση των τοξινών και της περίσσειας νερού από το αίμα.

Υπολογίζεται ότι τα νεφρά καθημερινά φιλτράρουν και καθαρίζουν 200 λίτρα αίματος, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D.

Η υπέρταση και ο διαβήτης αποτελούν παράγοντες φθοράς των νεφρικών λειτουργιών.

Υπέρταση

Όσο υψηλότερη είναι η χρόνια αρτηριακή πίεση τόσο νωρίτερα καταστρέφεται η δομή των νεφρών και πλήττεται η λειτουργικότητά τους, καθώς δυσκολεύονται πλέον να εκτελέσουν αποτελεσματικά τις ζωτικές τους λειτουργίες. Από την άλλη, τα νεφρά διαδραματίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο στην αύξηση της πίεσης. Μελέτες δείχνουν ότι οι πιθανότητες να έχει ένας ασθενής αρτηριακή πίεση αυξάνονται όταν τα νεφρά υπολειτουργούν. Με άλλα λόγια, τα νεφρά και η καρδιά είναι δύο όργανα που συνεργάζονται στενά μεταξύ τους. Η δυσλειτουργία του ενός προκαλεί δυσλειτουργία στο άλλο, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ο όρος «καρδιονεφρική νόσος» ή «καρδιονεφρικό σύνδρομο».

Υψηλό σάκχαρο

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα νεφρά. Οι συχνές υπεργλυκαιμίες και γενικότερα ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια).

Η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης ευθύνονται για το 80% των ασθενών που καταλήγουν στο τεχνητό νεφρό.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε τα νεφρά σας:


Πηγή