Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πρέπει να σταματάμε το νήπιο από το σχολείο επειδή γεννήθηκε το μωρό;

Πολλές μανούλες γεννουν το δεύτερο παιδάκι τους, όταν το πρώτο πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγειο.

Τελευταία, και με τις εξάρσεις της γρίπης, όλο και περισσότερο ακούμε ότι οι περισσότεροι γονείς αγωνιούν μήπως κινδυνεύει από συχνές ιώσεις το νεογέννητο και αναρωτιούνται αν θα ήταν προτιμότερο να διακόψουν για ένα διάστημα τις δραστηριότητες του μεγαλύτερου.

Πολλοί παιδίατροι λένε πως αν το μωράκι είναι πρόωρο ή ιδιαίτερα αδύναμο μπορεί να διακόψει το μεγαλύτερο παιδί, όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν είναι απαραίτητο να διακόψει ένα νήπιο αυτό που έχει αρχίσει επειδή υπάρχει νεογέννητο στην οικογένεια. Xρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή το μεγαλύτερο παιδάκι με το νεογνό ή το βρέφος.

Θα πρέπει λοιπόν να
• Nα πλένει πολύ καλά τα χέρια του κάθε φορά που επιστρέφει από το σταθμό.
• Nα του αλλάζετε τα ρούχα και να πλένετε κι εσείς πολύ καλά τα χέρια σας όταν φροντίζετε το ένα ή το άλλο παιδί.

Και τέλος, αν λίγο πριν ή λίγο μετά τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι υπάρχουν σχέδια να αρχίσει παιδικό σταθμό το μεγαλύτερο παιδί, είναι προτιμότερο να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση ώστε να προληφθεί η μεταφορά πιθανών λοιμώξεων στο σπίτι, γιατί όταν τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με άλλα συνομήλικά τους, είναι αναμενόμενο να αρχίσουν να αρρωσταίνουν.


Πηγή