Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δόντια & όξινες τροφές: Πώς θα τα προστατέψετε από τη διάβρωση

Όσο συνεπείς και αν είστε με το βούρτσισμα των δοντιών σας, ο κίνδυνος διάβρωσης της αδαμαντίνης, της επιφανειακής στιβάδας των δοντιών καραδοκεί και μπορεί να προκληθεί ακόμη και από υγιεινές τροφές.

Μία τέτοια τροφή, στην οποία δεν πάει καν το μυαλό, είναι τα μήλα!

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Οδοντιατρικού Ιδρύματος του King’s College στο Λονδίνο, τα μήλα μπορεί να διαβρώσουν τα δόντια περισσότερο απ’ ό,τι τα αναψυκτικά, καθώς σημασία έχει όχι μόνο τι τρώμε αλλά και το πως το τρώμε.

Η έρευνα σε περισσότερους από 1.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 30 ετών, έδειξε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν μήλα, είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διάβρωση της οδοντίνης, ενώ όσοι έπιναν αναψυκτικά δεν είχαν πρόσθετο κίνδυνο.

Οι φρουτοχυμοί τετραπλασίαζαν τις πιθανότητες διάβρωσης της αδαμαντίνης στα τμήματα των δοντιών κοντά στα ούλα, ενώ η μπύρα τριπλασίαζε τις πιθανότητες διάβρωσης της οδοντίνης ουσίας.

Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι μερικά μήλα περιέχουν έως τέσσερα κουταλάκια του καφέ σάκχαρα, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των οξέων στο στόμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν τρώμε τα μήλα αργά, τα αυξημένα επίπεδα οξέων στο στόμα μπορεί να βλάψουν τα δόντια.

Τι μπορείτε να κάνετε

– Να τρώτε τα μήλα ή τα άλλα φρούτα μαζί με γάλα ή με ένα κομμάτι τυρί, διότι και τα δύο περιέχουν ασβέστιο το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα.

– Να πίνετε ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά την κατανάλωση μήλου.

– Να πίνετε τους φρουτοχυμούς και γενικότερα τα ροφήματα με καλαμάκι, ώστε να εκτίθενται λιγότερο τα δόντια σε αυτά.

– Να βουρτσίζετε τα δόντια πριν την κατανάλωση όξινων τροφίμων.

– Μην βουρτσίζετε τα δόντια μετά την κατανάλωσή τους γιατί θα επιδεινωθεί η διάβρωση. Αφήστε να περάσει τουλάχιστον μισή με μία ώρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Βούρτσισμα δοντιών: Αυτά είναι τα 5 συχνότερα λάθη


Πηγή