Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Συχνά η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να σας εκπλήξει δυσάρεστα και σας κάνει να αναρωτιέστε το λόγο που αντέδρασε με αυτό τον τρόπο.

Κι ενώ ορισμένες κακές συμπεριφορές ενδεχομένως να μπορείτε να τις παραβλέψετε θεωρώντας ότι ήταν μεμονωμένο γεγονός, άλλες, δεν πρέπει να αγνοηθούν. Κι αυτό γιατί, χωρίς την κατάλληλη παρέμβαση, μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικά προβλήματα καθώς μεγαλώνει το παιδί.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Λέει ψέματα ή υπερβάλει

Στην αρχή ίσως είναι μικρές υπερβολές. Για παράδειγμα, το παιδί λέει σε έναν φίλο του ότι μπορεί να τρέξει 1 χλμ σε μερικά δευτερόλεπτα ή διαβεβαιώνει τη γιαγιά ότι έφαγε όλα τα λαχανικά του όταν δεν άγγιξε καν το πιάτο του.

Πιθανόν να σκεφτείτε ότι είναι αθώα ψέματα, επομένως ποιο είναι το πρόβλημα …’Ομως, όταν τα παιδιά συνηθίζουν να φαίνονται καλύτερα στα μάτια ενός άλλου ατόμου, το ψέμα γίνεται αυτόματο ενώ παράλληλα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις συνέπειες.

Μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, το παιδί δεν έχει σαφή ιδέα για το πού τελειώνει η αλήθεια και πού αρχίζει το ψέμα, ούτε καταλαβαίνει πραγματικά τη διαφορά μεταξύ επιθυμιών και πραγματικότητας.

Όταν σας λένε ότι έπαιξαν στις κούνιες όλη τη νύχτα, θυμηθείτε ότι μπορεί να πιστέψουν ότι το έκαναν! Εξηγείστε στο παιδί σας ότι πήγε στην παιδική χαρά το περασμένο Σαββατοκύριακο, όχι χθες το βράδυ που ήταν στο κρεβάτι.

Καθώς μεγαλώνει (γύρω στα τέσσερα χρόνια), αρχίστε να εξηγείτε τι είναι ψέμα και βοηθήστε το να καταλάβει γιατί είναι κακό. Επαινέστε το παιδί σας για το ότι είναι ειλικρινές και ενθαρρύνετέ το να λέει την αλήθεια, ακόμα κι όταν αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε μπελάδες.

Προσποιείται ότι δεν σας ακούει

Είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικό όταν ξέρετε ότι το παιδί σας προσποιείται ότι δεν σας ακούει. Όμως αν δεν παρέμβετε, η συμπεριφορά αυτή ενδέχεται να παγιωθεί και ίσως γίνει πιο προκλητική. Επομένως, είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να σας ακούει κάθε φορά που του απευθύνετε το λόγο καθιστώντας σαφές ότι η επιλεκτική ακρόαση δεν λειτουργεί.

Πετά αντικείμενα

Είναι συναρπαστικό για το παιδί να πετά διάφορα αντικείμενα παρακολουθώντας την πορεία του. Άλλο αυτό κι άλλο να εκσφενδονίζει το φαγητό του όταν δεν του αρέσει ή τα παιχνίδια του όταν είναι εκνευρισμένο. Εξηγήστε τους πότε και πού μπορούν να πετάξουν αντικείμενα και υπό ποιες συνθήκες.

provlimata siberiforas paidion1

Σας διακόπτει συνεχώς

Στο μυαλό του παιδιού σας αυτό που πρέπει να σας πει είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Επομένως θεωρεί ότι δεν πρέπει να περιμένει να τελειώσετε αυτό που εσείς λέτε ή κάνετε. Δώστε του να καταλάβει ότι δεν είναι σωστό να διακόπτει τους άλλους με το έτσι θέλω κι ότι πρέπει να αφήνει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να ανταποκριθεί ο συνομιλητής του.

Μην περιμένετε από ένα παιδί τριών ή τεσσάρων ετών να περιμένει περισσότερα από μερικά λεπτά την προσοχή σας. Αυτό είναι εφικτό σε μεγαλύτερη ηλικία και εφόσον έχει μάθει να όχι μόνο μιλάει αλλά και να ακούει.

Πηγή: verywellfamily.com

 


Πηγή