Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Προσοχή με τη χρήση φαρμάκων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες, θεωρούν ότι τα παρασκευάσματα που κυκλοφορούν ελεύθερα δεν είναι φάρμακα και τα παίρνουν κατά βούληση, άσχετα αν είναι έγκυες ή όχι.

Σχεδόν όλα τα φάρμακα που παίρνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης, επηρεάζουν το έμβρυο. Ακόμη και τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, διαπερνούν τον πλακούντα και φτάνουν στο έμβρυο.

Ωστόσο ορισμένα φάρμακα που μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς συνταγή γιατρού, μπορεί να μην είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της κύησης και πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με προσοχή. Για παράδειγμα διάφορα αναλγητικά μπορεί να περιέχουν ασπιρίνη, καφεϊνη και φαινακετίνη. Τα σιρόπια για το βήχα ή τα διάφορα σκευάσματα για την καταπολέμηση της αυπνίας περιέχουν μέχρι και 25% αλκοόλη. Αυτό δυστυχώς δεν διαφέρει καθόλου απ’ το αν πίνατε κρασί ή μπύρα κατά τη διάρκεια της κύησης.Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.Επίσης να διαβάζετε τις εσώκλειστες οδηγίες στη συσκευασία, αφού για τη χρήση της ουσίας κατά την εγκυμοσύνη. Σαφέστατα και υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να λαμβάνετε, αλλά πάντα με μέτρο.  Και σε περίπτωση που μετά τη χρήση κάποιου φαρμάκου νιώσετε έντονα συμπτώματα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε στο γιατρό σας, να ακολουθήσετε τις οδηγίες του και να είστε σίγουρες ότι όλα θα πάνε καλά.

Τα φάρμακα που μπορεί να επιτραπούν, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και πάντα με την συνταγογράφηση του ιατρού, ανήκουν συνήθως στην κατηγορία της παρακεταμόλης. Αντιβίωση δεν θα πρέπει ποτέ να λαμβάνεται από την γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός εάν αυτή δοθεί από τον μαιευτήρα της.

Η πιο επικίνδυνη περίοδος για τη λήψη φαρμάκων είναι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.Όλες οι γυναίκες πρέπει να θυμούνται ότι η λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και μόνο σύμφωνα με τη γνώμη και τις οδηγίες του γιατρού.


Πηγή