Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Τι αλλάζει στο σώμα της εγκύου;

Το πρώτο τρίμηνο διαρκεί μέχρι και την 13η εβδομάδα κύησης και είναι ένα διάστημα ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανάπτυξη του μωρού και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου το μωρό σας, από ένα γονιμοποιημένο ωάριο, θα χει γίνει ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι περίπου 7,5 εκατοστά. Η μύτη, το στόμα και το πηγούνι του θα έχουν ήδη σχηματιστεί και ο καρδιακός του παλμός θα φτάνει μέχρι και τους 160 χτύπους το λεπτό.

Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου

Κι ενώ το έμβρυο μεγαλώνει μέρα τη μέρα, αλλαγές στο σώμα σας θα παρατηρήσετε κι εσείς. Πιθανότατα μάλιστα αυτές να είναι και που σας δημιούργησαν εξ αρχής τις υποψίες της εγκυμοσύνης.

Πρησμένο στήθος

Το πρησμένο και ευαίσθητο στήθος είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από ορμονικές αλλαγές οι οποίες προετοιμάζουν ήδη το σώμα για τον θηλασμό.

Πρωινές ναυτίες

Οι αλλαγές στις ορμόνες οφείλονται επίσης και για τις πρωινές ναυτίες που ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τα καλά νέα είναι από την 12η εβδομάδα κι έπειτα, συνήθως υποχωρούν.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε.

Κόπωση

Νιώθετε διαρκώς κουρασμένη ακόμα κι αν δεν έχει περάσει μία ώρα που έχετε σηκωθεί από το κρεβάτι; Δεν είνια καθόλου απίθανο. Το μωρό που μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς μέσα στη μήτρα απαιτεί ενέργεια και το σώμα “δουλεύει” σκληρά όλους αυτούς τους μήνες της εγκυμοσύνης.

Αιμορραγία

Η αιμορραγία, αν και γενικά είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, μπορεί να είναι κι ένα σημάδι ότι το γονιμοποιημένο ωράριο έχει εμφυτευτεί επιτυχώς στη μήτρα. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα το βιώνει περίπου το 25% των εγκύων, ωστόσο εάν η αιμορραγία συνοδεύεται από οξύ πόνο ή δε σταματά πρέπει άμεσα να καλέσετε τον γιατρό σας.

Πηγή: motherandbaby.co.uk


Πηγή