Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα νήπια;

Το κεφάλαιο “ύπνος” απασχολεί αρκετούς γονείς, ιδιαίτερα όσο το  μεγαλώνει και περνάει από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο. “Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το νήπιο;”, Τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς” είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που περνάνε από το μυαλό πολλών μαμάδων και μπαμπάδων με παιδιά στη νηπιακή ηλικία.

Συζητώντας με άλλους γονείς παιδιών στην ίδια ηλικία, θα διαπιστώσετε ότι κάποια νήπια κοιμούνται έως και 14 ώρες συνολικά την ημέρα, ενώ άλλα μόνο οκτώ ή εννέα ώρες. Κάποια κοιμούνται εύκολα, ενώ για άλλα δυσκολεύονται πολύ.

Σύμφωνα με το verywellfamily.com ωστόσο, οι εννέα ώρες ύπνου ή και λιγότερο δεν είναι αρκετές για ένα παιδί που μόλις έκλεισε τον πρώτο χρόνο. Πόσες ώρες λοιπόν πρέπει να κοιμάται το νήπιο ανάλογα με την ηλικία του;

12 μηνών: 13 – 15 ώρες

Σε αυτήν την ηλικία, στη ρουτίνα ύπνου των παιδιών, εκτός από τον βραδινό ύπνο, υπάρχουν δύο ακόμα, ένας το πρωί και ένας το απόγευμα. Ο πρωινός ύπνος συνήθως διαρκεί λιγότερο, αλλά συνολικά οι δύο ύπνοι θα πρέπει να είναι δύο με τρεις ώρες. Το βράδυ ένα παιδί ενός έτους θα πρέπει να κοιμάται έντεκα με δώδεκα ώρες.

18 μηνών: 12 – 14 ώρες

Όταν το παιδί γίνει 18 μηνών, πιθανότατα να μη χρειάζεται ποια τους δύο ύπνους μέσα στη μέρα του. Ο ύπνος το απόγευμα ίσως είναι αρκετός και σε αυτήν την ηλικία διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες, ωστόσο αυτό διαφέρει ανά παιδί και περίπτωση. Ο βραδινός ύπνος και πάλι θα πρέπει να διαρκεί έντεκα με δώδεκα ώρες.

24 μηνών: 11 -13 ώρες

Όσο το μικρό σας πλησιάζει στα δεύτερα γενέθλιά του, ο απογευματινός ύπνος θα διαρκεί όλο και λιγότερο, περίπου μία με δύο ώρες. Δέκα με έντεκα ώρες βραδινού ύπνου θεωρούνται αρκετές για αυτήν την ηλικία, επομένως συνολικά τα νήπια σε αυτήν την ηλικία κοιμούνται περίπου δωδεκάμισι ώρες.


Πηγή