Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πόσο βοηθάει τελικά το ζεστό γάλα το παιδί να κοιμηθεί;

Όλοι οι γονείς αναζητούν συμβουλές σε σχέση με τον ύπνο του παιδιού. Μία παλιά συμβουλή που πολλοί ακολουθούν μέχρι και σήμερα είναι να δώσουν στο παιδί ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο.

Η γιατρός Florenca  Segura, αναφέρει στο Romper ότι κάτι τέτοιο ισχύει εν μέρει και μπορεί να εξηγηθεί και επιστημονικά. Το γάλα περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται από τον οργανισμό σε νιασίνη, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β που παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται τόσο με τον ύπνο όσο και με τα επίπεδα της μελατονίνης, την ορμόνη που ελέγχει τους κύκλους του ύπνου.

Το σκεπτικό, συνεπώς, είναι το εξής: Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν τρυπτροφάνη ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης και προκαλεί νύστα. Δεν είναι όμως τόσο απλό. «Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι ένα ποτήρι ζεστό γάλα μπορεί να προκαλέσει τον ύπνο, εάν το ζεστό γάλα αποτελεί κομμάτι της βραδινής ρουτίνας του παιδιού, θεωρητικά θα μπορούσε να το βοηθήσει να χαλαρώσει, συνεπώς και να κοιμηθεί.» αναφέρει η ειδικός. Με άλλα λόγια; Το ζεστό γάλα από μόνο του δεν μπορεί να κάνει θαύματα.                 

Η καθιέρωση μιας βραδινής ρουτίνας είναι ίσως το πιο σημαντικό  για να μπορεί το παιδί να χαλαρώσει το και  να κοιμηθεί. Ο γιατρός Harvey Karp λέει στο Romper: «Στην πραγματικότητα η υιοθέτηση ρουτίνων είναι κάτι υπέροχο για τα μικρά παιδιά. Τους δίνουν μία αίσθηση ασφάλειας. Το αν δίνετε συνεπώς στο μωρό ή και το μεγαλύτερο παιδί ένα ζεστό ποτήρι γάλα είναι ένδειξη ότι είναι ώρα για ύπνο και μπορεί πράγματι να το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα». Επιπλέον είναι καλό για αυτά: «Εμείς οι παιδίατροι συνιστούμε την κατανάλωση τουλάχιστον 470 ml γάλακτος την ημέρα καθώς περιέχει  συστατικά όπως  ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες.»

gala zesto kai upnos 2

Τι να προσέξετε:

  • Εάν το παιδί σας πίνει γάλα πριν τον ύπνο προσέξτε τα εξής :
  • Είναι σημαντικό το παιδί πάντα να πλένει τα δόντια του πριν κοιμηθεί και αυτό γιατί μπορεί να αναπτυχθούν στη στοματική κοιλότητα βακτήρια που προκαλούν οδοντικά προβλήματα.
  • Το που ζεσταίνεται το γάλα είναι επίσης σημαντικό. Οι ειδικοί προτείνουν να το ζεσταίνετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και όχι στον φούρνο μικροκυμάτων, καθώς εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος το γάλα να ζεσταθεί ανομοιόμορφα και να κάψει το παιδί.

Με πληροφορίες από romper.com


Πηγή