Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόσο διαρκεί η επιλόχειος κατάθλιψη

Ορίστε τα σημάδια που θα πρέπει να αναζητήσετε.

Η επιλόχειος κατάθλιψη ίσως κρατάει περισσότερο από όσο φανταζόμασταν.

Οι γιατροί καλούνται να εξετάσουν τις γυναίκες για επιλόχειο κατάθλιψη ακόμη και 6 μήνες μετά τον τοκετό. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά στους γιατρούς της μαιευτικής, να εξετάσουν για κατάθλιψη «τουλάχιστον μία φορά» τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και ξανά κατά την πρώτη επίσκεψη μετά τον τοκετό (η οποία συνήθως συμβαίνει 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού). Αυτό βασίζεται στην ιδέα ότι η επιλόχειος κατάθλιψη συνήθως εμφανίζεται εντός του πρώτου έτους της μητρότητας.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη διαρκεί περισσότερο

Η μελέτη έγινε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και περιλάμβανε 5.000 γυναίκες. Τα ευρήματά τους ήταν συγκλονιστικά: Περίπου το 25% των γυναικών εμφάνισαν «υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης» τα τρία χρόνια μετά τον τοκετό.

Εν ολίγοις, η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι ακόμη πιο συχνή – και πιο σημαντική – από ό, τι νομίζαμε. Μία στις τέσσερις γυναίκες. Τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν αλλαγές στη διάθεσή τους ή διαβήτη κύησης, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης για περισσότερο καιρό.

Εν τω μεταξύ, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν για κατάθλιψη μετά τον τοκετό και άλλες διαταραχές της διάθεσης, ακόμη και μετά τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Υπάρχει ένας κατάλογος συμπτωμάτων, των οποίων η παρουσία τους για περισσότερο από δύο εβδομάδες, υπαγορεύει την άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας:

  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή απόλαυσης για θέματα, που πριν σας ενδιέφεραν και τα απολαμβάνατε
  • Σημαντικές διαταραχές στην όρεξη, οι οποίες μπορεί να χαρακτηρίζονται είτε από ανορεξία, είτε από βουλιμία.
  • Διαταραχές στον ύπνο. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να χαρακτηρίζονται είτε από αϋπνία, είτε από υπερβολική υπνηλία
  • Συναισθηματική αναστάτωση
  • Εμμένον αίσθημα κόπωσης
  • Αίσθημα μειωμένης αυτοεκτίμησης ή ενοχής
  • Δυσκολίες στη συγκέντρωση
  • Αυτοκτονικός ή παιδοκτονικός ιδεασμός. Δηλαδή επιθυμία να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή στο παιδί σας

epiloxeia katathlipsi poso diarkei 3

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό και σε γενικές γραμμές επηρεάζουν με τρόπο καθοριστικό την ικανότητα της γυναίκας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Τα αίτια της επιλόχειας κατάθλιψης

Τα ακριβή αίτια της επιλόχειας κατάθλιψης δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Φαίνεται πως στην παθογένεση της κατάστασης αυτής εμπλέκονται τόσο ορμονικοί, όσο και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες.

Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό είναι δραματικές. Τα επίπεδα στο αίμα ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η κορτιζόλη, κατακρημνίζονται εντός του πρώτου 48ώρου μετά τον τοκετό. Από εργαστηριακές μελέτες δεν προέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιπέδων των ορμονών αυτών στο αίμα γυναικών, οι οποίες παρουσίασαν κατάθλιψη μετά τον τοκετό και γυναικών, που δεν παρουσίασαν την κατάσταση αυτή. Έτσι διατυπώθηκε η υπόθεση πως οι γυναίκες με κατάθλιψη ίσως να παρουσιάζουν μια αυξημένη ευαισθησία στις μεταβολές των επιπέδων των ορμονών.

Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης μετά τον τοκετό είναι γυναίκες, οι οποίες έγιναν μητέρες σε πιο μικρή ηλικία (συνήθως μικρότερες των 20 ετών) καθώς και οι γυναίκες, που μεγαλώνουν μόνες το μωρό τους, αλλά και αυτές, που δεν έχουν επαρκή υποστήριξη από τον περίγυρό τους. Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι συχνότερη σε γυναίκες, μέσα στην οικογένεια των οποίων υφίστανται επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και γενικότερα καταστάσεις, που μπορεί να προκαλούν άγχος στα μέλη του οικογενειακού πυρήνα και να αυξάνουν την συναισθηματική ένταση, καθώς και ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγων είναι και η εμφάνιση δυσκολιών στη σχέση της γυναίκας με το σύντροφό της. Οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι αυξημένες και όταν η εγκυμοσύνη ήταν ανεπιθύμητη ή απρόσμενη.

Φυσικά ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται οι γυναίκες με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, δηλαδή γυναίκες, οι οποίες είτε έχουν οι ίδιες παρουσιάσει τη διαταραχή αυτή στο παρελθόν, είτε έχουν στον οικογενειακό τους κύκλο άτομο ή άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης. Οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

epiloxeia katathlipsi poso diarkei 2

Η θεραπεία της επίλόχειας κατάθλιψης

Η θεραπεία της κατάθλιψης μετά τον τοκετό δύναται να περιλάβει κατά περίπωση τόσο συγκεκριμένες μορφές ψυχοθεραπείας, όσο και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό λοιπόν είναι μια κατάσταση, η οποία είναι συχνά δυσδιάκριτη από την συνήθη μελαγχολία της μητέρας. Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «ελάττωμα» του χαραχτήρα της γυναίκας ή «αδυναμία», αλλά είναι μια επιπλοκή της λοχείας, είναι δηλαδή μια ιατρική κατάσταση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τέλος βελτιώνουν σημαντικά την πρόγνωση και περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί.

πηγή: mother.ly / Μενέλαος Λυγνός γυναικολόγος-μαιευτήρας


Πηγή