Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πότε το μωρό μπορεί να πιει χυμούς φρούτων;

Όταν ένα μωρό ξεκινά τις στερεές τροφές, οι γονείς αναρωτιούνται αν μπορούν να εντάξουν στη διατροφή του, φρέσκους χυμούς φρούτων.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά να μη χορηγείται χυμός φρούτων σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, επισημαίνοντας πως δεν είναι τόσο υγιεινός όσο πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς.

Όπως επισημαίνει,  οι χυμοί δεν παρέχουν κανένα διατροφικό όφελος στα πολύ μικρά παιδιά και ίσως αντικαθιστούν τροφές που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά, όπως το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και μέταλλα όπως το ασβέστιο. Επίσης, μπορεί το μωρό πίνοντας χυμούς ν’αρχίσει να προτιμά πιο γλυκές γεύσεις.

Συστήνει λοιπόν στους γονείς να δίνουν χυμό σε μικρές ποσότητες στα παιδιά άνω του ενός έτους, ωστόσο, τα ολόκληρα φρούτα και το νερό είναι οι καλύτερες επιλογές.

Πόσο χυμό μπορούν να πιουν τα παιδιά

Για παιδιά ηλικίας 1 έως 6 ετών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον περιορισμό του χυμού σε 120 έως 180 ml την ημέρα. Αλλά ο χυμός πρέπει να χορηγείται ως μέρος ενός γεύματος ή σνακ. Αποφύγετε να αφήνετε το παιδί σας να πίνει χυμό όλη την ημέρα. Για παιδιά ηλικίας 7 έως 18 ετών, η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι 240 ml την ημέρα.

Έρευνα, δείχνει ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φυσικού χυμού φρούτων 100% δεν επηρεάζει το βάρος ενός παιδιού. Ωστόσο, ο χυμός φρούτων περιέχει θερμίδες. Επομένως η αυξημένη κατανάλωση χυμών φρούτων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους του παιδιού.

Εάν δώσετε στο παιδί σας χυμό, επιλέξτε 100% φυσικό χυμό φρούτων αντί για γλυκό χυμό ή χυμό κοκτέιλ. Να θυμάστε ότι τα ολόκληρα φρούτα έχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σύγκριση με τον χυμό και επίσης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φθορά στα παιδικά δόντια.

Πηγή: mayoclinic.org


Πηγή