Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς ένα πλεχτό χταποδάκι μπορεί να βοηθήσει τα πρόωρα μωράκια να επιβιώσουν

Όταν το προσωπικό του νεογνικού τμήματος του Νοσοκομείου Poole στο Dorset της Αγγλίας άκουσε για την πρωτοποριακή έρευνα που δείχνει ότι πλεχτά χταποδάκια μπορούν να κάνουν τα πρόωρα μωράκια να αισθάνονται πιο ασφαλή και η ανάπτυξή τους να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, όπως ήταν φυσικό τους κίνησε την περιέργεια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Poole, η ιδέα προήλθε από τη Δανία, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα μωρά που αγκαλιάζονται με αυτά τα χαριτωμένα χταποδάκια στις θερμοκοιτίδες τους είχαν πιο τακτικούς καρδιακούς παλμούς, καλύτερη αναπνοή και υψηλότερα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα τους. Μάλιστα, αυτά τα μωρά ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να τραβήξουν τα σωληνάκια που έχουν επάνω τους.

Ποιος είναι όμως ο λόγος;

Τα πλοκάμια των χταποδιών προφανώς θυμίζουν σε αυτά τα μωρά τον ομφάλιο λώρο της μαμά τους, και το μαλακό χνουδωτό χταποδάκι την αίσθηση που είχαν μέσα στη μήτρα.

Το Νοσοκομείο Pool αποφάσισε να ξεκινήσει ένα project χαρίζοντας αυτά τα μικρά πλεχτά χταποδάκια στους νεογέννητους λιλιπούτειους ασθενείς του. Κάθε οικογένεια πρόωρου μωρού θα λαμβάνει ως δώρο ένα μικρό πλεχτό χταποδάκι μαζί με μια κάρτα που θα εξηγεί τη χρήση του.

Τη διαφορά στην ανάπτυξη των μωρών ωστόσο τη βλέπουν και οι γονείς των πρόωρων, όπως η Kat Smith, η οποία γέννησε την 28η εβδομάδα δίδυμα τον περασμένο Νοέμβριο και λέει ότι τα μωρά της έχουν βρει παρηγοριά στα μικρά χταποδάκια.

Η ίδια είπε ότι τα μωρά της αγάπησαν αμέσως τα μικρά τους χταποδάκια βλέποντας και η ίδια τις θετικές συνέπειες που έχουν για τα μωρά της. «Μία από τις νοσοκόμες μου έφερε τα χταπόδακια και εξήγησε σχετικά με την ιδέα», είπε η Smith, «Τα κορίτσια μου τα αγαπούν πολύ. Όταν κοιμούνται αγκαλιάζουν σφιχτά τα πλοκάμια. Υπό άλλες συνθήκες τα μωρά θα ήταν στη μήτρα και θα έπαιζαν με τον ομφάλιο λώρο, αυτό συμβαίνει και τώρα. Τα χταπόδια τα κάνουν να αισθάνονται ασφάλεια και είναι πραγματικά πολύ όμορφο!».


Πηγή