Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 35η εβδομάδα της κύησης;

Η 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 34 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 34 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 32 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Στο υπερηχογράφημα φαίνεται, πως πλέον το μεγαλύτερο μέρος της κοιλότητας της μήτρας καταλαμβάνεται, όχι από αμνιακό υγρό, αλλά από το μωράκι σας.

Πριν την εγκυμοσύνη η μήτρα σας ήταν εξ’ ολοκλήρου «χωμένη» μέσα στην πύελο, αλλά εδώ και πολλές εβδομάδες όμως έχει αρχίσει να προεξέχει από τα οστά της λεκάνης, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο μέσα στην κοιλιά σας, απωθώντας τα διάφορα όργανα, που βρίσκονται μέσα σε αυτή.

Ένας εμπειρικός κανόνας, όχι όμως απολύτως ακριβής (όπως άλλωστε και όλοι οι εμπειρικοί κανόνες), για να δούμε πόσο απέχει η «κορυφή» της μήτρας – ο «θόλος» της μήτρας, όπως ονομάζεται επιστημονικά – από το άνω χείλος των οστών της λεκάνης είναι να αντιστοιχίσουμε τα εκατοστά της απόστασης αυτής με τις εβδομάδες κύησης. Έτσι στην 35η εβδομάδα της κύησης ο θόλος της μήτρας απέχει περίπου 35 εκατοστά από το άνω χείλος των οστών της λεκάνης. Αντίστοιχα στην 36η εβδομάδα η απόσταση αυτή είναι περίπου 36 εκατοστά κ.ο.κ..

Έναν σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, που στο στάδιο αυτό της κύησης έχει επανέλθει δριμύτερο, είναι η συχνουρία. Φυσικά η ενόχληση αυτή ουδέποτε από την αρχή της κύησης δεν σας εγκατέλειψε τελείως. Εντούτοις, ήταν εντονότερη στο πρώτο τρίμηνο, είχε παρουσιάσει ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο και τώρα πάλι εντάθηκε.

c6d25d4a4db4567ae2b4b9a5268c4d7a

Ο λόγος, που σχετίζεται με τη συχνουρία στο τρίτο τρίμηνο, είναι διαφορετικός από το λόγο, που σχετίζεται με τη συχνουρία κατά το πρώτο τρίμηνο. Στο πρώτο τρίμηνο το αίτιο της συχνουρίας είναι οι ορμονικές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα και προκαλούν αύξηση της παραγωγής ούρων. Αντίθετα, στο τρίτο τρίμηνο το αίτιο είναι, θα λέγαμε, «μηχανικής» φύσης. Το μέγεθος της μήτρας είναι τέτοιο, που ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, με την οποία «μοιράζεται» το χώρο μέσα στην πύελο. Έτσι, ειδικά μετά από τις κινήσεις του μωρού, αισθάνεστε έντονη έπειξη – τάση δηλαδή – για ούρηση…. Πρέπει να πάτε στην τουαλέτα ΑΜΕΣΩΣ!

Η λύση στο πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν είναι η μείωση της κατανάλωσης υγρών. Καλόν είναι να προσπαθείτε να αδειάζετε την κύστη σας όσο το δυνατόν συχνότερα. Ακόμα και αν δεν αισθάνεστε, πως πιέζεστε, μια επίσκεψη στην τουαλέτα δεν θα ήταν κακή ιδέα…..

Ένα άλλο πρόβλημα, που πολλές από εσάς θα αντιμετωπίσουν στο στάδιο αυτό της κύησης και σχετίζεται με την ούρηση, είναι και η μικρή ακράτεια ούρων. Δεν είναι καθόλου σπάνιο να «φεύγουν» λίγα ούρα, όταν φταρνίζεστε ή γελάτε. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ανησυχητικό, αλλά ενδέχεται να σας ακολουθήσει για κάποιο καιρό και μετά τον τοκετό. Όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αναστρέφεται αυτόματα μέσα σε κάποιο διάστημα μετά τον τοκετό.

Σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης της ενόχλησης αυτής είναι και οι λεγόμενες ασκήσεις Kegel, οι οποίες στόχο έχουν να ενδυναμώσουν το περίνεο. Περίνεο ονομάζουμε την περιοχή, που εκτείνεται από το αιδοίο μέχρι τον πρωκτό. Η περιοχή αυτή αποτελείται κατά κύριο λόγο από μυϊκό ιστό και τρόπον τινά «υποστηρίζει» τη μήτρα, ενώ η αντοχή του δοκιμάζεται από το αυξημένο μέγεθός της στο στάδιο αυτό της κύησης.

Οι ασκήσεις αυτές είναι στην πράξη μία σειρά εκούσιων συσπάσεων των μυών του περινέου, που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών αυτών. Πρακτικά αυτό που κάνετε, αφού αδειάσετε την κύστη και όσο βρίσκεστε σε όρθια θέση, είναι να συσπάσετε τους μυς, που χρησιμοποιείτε, όταν θέλετε να κρατήσετε τα ούρα σας. Η σύσπαση αυτή, πρέπει να διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και η άσκηση να επαναληφθεί για 10 με 15 φορές. Το ίδιο πρόγραμμα, διαρκείας περίπου 5 λεπτών, καλό είναι να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές μέσα στην ημέρα.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 
email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy47529 = 'care' + '@'; addy47529 = addy47529 + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; var addy_text47529 = 'care' + '@' + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text47529); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>  


Πηγή