Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει στρες και άγχος;

Τα σημάδια του στρες και του άγχους στα παιδιά εμφανίζονται συχνά ως σωματικές αλλαγές ή αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο άγχος ανάλογα με την ηλικία τους, την προσωπικότητά τους και την ικανότητα που έχουν να το αντιμετωπίζουν γι’ αυτό και πολλοί γονείς αργούν να αντιληφθούν ότι το παιδί τους είναι αρκετά στρεσαρισμένο και αγχωμένο.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του παιδικού στρες και να αναζητούν πιθανές αιτίες. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν το στρες και το άγχος τους, αλλά μερικά παιδιά μπορεί να έχουν διαταραχή άγχους και ίσως να χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια για να το αντιμετωπίσουν.

Σημάδια άγχους στα παιδιά

Τα παιδιά μπορεί να μην αναγνωρίζουν το άγχος τους και συχνά δεν έχουν την ωριμότητα για να εξηγήσουν τα πραγματικά ή φανταστικά αγχωτικά τους ζητήματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων και αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, με τους γονείς να μην είναι σίγουροι όλες αυτές οι αντιδράσεις του παιδιού είναι συμπτώματα άγχους ή όχι.

Μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι:

  • Αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού όπως αρνητικότητα, κατσούφιασμα, νευρικότητα
  • Ανάπτυξη κάποιας νευρικής συνήθειας, όπως δάγκωμα νυχιών
  • Μείωση αυτοσυγκέντρωσης
  • Ανάπτυξη φόβων
  • Μείωση της αυτοπεποίθησης
  • Άρνηση να πάει στο σχολείο
  • Βρέξιμο κρεβατιού
  • Εμφάνιση πονοκεφάλων
  • Εμφάνιση άλλων σωματικών ενοχλήσεων
  • Αϋπνία
  • Εφιάλτες

Θα πρέπει να αξιολογήσετε τα συμπτώματα αυτά πριν επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, καθώς μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα ίσως να μαρτυρούν και κάποια άλλα προβλήματα υγείας.

paidiko stress kai agxos 4

Για ποιους λόγους μπορεί να αγχώνεται ένα παιδί

Η πηγή του στρες και του άγχους στα παιδιά μπορεί να προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το σχολείο ή τη σύγκρουση με κάποιον φίλο. Τα ανήσυχα συναισθήματα μπορούν επίσης να προκληθούν από τα εσωτερικά συναισθήματα και τις πιέσεις ενός παιδιού, όπως το να θέλουν να κάνουν καλά στο σχολείο ή να ταιριάζουν με τους συναδέλφους. Μερικές συχνές αιτίες στρες στα παιδιά περιλαμβάνουν:

Ακαδημαϊκή πίεση: Κάποια παιδιά εμφανίζουν άγχος όταν θέλουν να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο και να έχουν καλούς βαθμούς. Συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά που δεν θέλουν αν κάνουν λάθη ή που φοβούνται να μην είναι καλοί σε κάτι.

Bullying: Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα σε πολλά παιδιά. Κάποιες φορές το άγχος του σχολικού εκφοβισμού οδηγεί τα παιδιά να κάνουν κακό στον εαυτό τους για να πάψουν πια να στοχοποιούνται.

Δημοτικότητα: Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν θέλουν να είναι αποδεκτά από τα άλλα παιδιά και η πίεση να ταιριάξουν με τους άλλους τα κάνει να αγχώνονται.

Φορτωμένο πρόγραμμα: Όταν τα παιδιά τρέχουν από τη μια δραστηριότητα στην άλλη αγχώνονται αρκετά, γι’ αυτό και σαν γονείς θα πρέπει να βάλετε ένα μέτρο σε ό,τι κάνει το παιδί σας.

Τρομακτικές ταινίες ή βιβλία: Οι ιστορίες τρόπου μπορούν να δημιουργήσουν στρες στα παιδιά. Τα παιδιά συνήθως επηρεάζονται από το φόβο, τη βία ή τις τρομακτικές σκηνές μιας ταινίας ή μια παραγράφου σε ένα βιβλίο.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας

paidiko stress kai agxos 2

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας.

  1. Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι και μια γαλήνια ρουτίνα. Φάτε μαζί, παίξτε, γελάστε.
  2. Κάντε το σπίτι σας το καταφύγιό τους. Το ασφαλές μέρος που θα τα κάνει να ηρεμήσουν.
  3. Μειώστε το χρόνο στις οθόνες (κινητά, τάμπλετ, τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια)
  4. Δώστε τους ευκαιρίες να διαχειριστούν και να ελέγξουν κάποια πράγματα στην καθημερινότητά τους.
  5. Κάντε πράγματα μαζί, γυμναστείτε ή χορέψτε
  6. Μιλήστε μαζί τους. Μιλήστε τους για τη δική σας καθημερινότητα, για τα δικά σας προβλήματα (όσα μπορούν να συζητηθούν με τα παιδιά σας) ώστε και εκείνα μετά με τη σειρά τους να κάνουν το ίδιο.

με πληροφορίες από το verywellfamily.com


Πηγή